NavMenu

Evropske avio kompanije pozivaju Uniju na promenu politike o klimatskim promenama zbog ugrožavanja konkurencije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.01.2022. 17:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Alijansa evropskih avio-kompanija i aerodroma pozvala je danas na izmene planiranog zakona Evropske unije za borbu protiv klimatskih promena, navodeći da će ih on učiniti manje konkurentnim u odnosu na strane rivale.

Kada je reč o avijaciji, sektoru koji se smatra odgovornim za do 3% globalnih emisija štenih gasova, Evropska unija je prošlog jula predstavila planove kojima se predviđaju stroža pravila o emisiji CO2 i upotreba mešavine sintetičkih goriva, kao i uvođenje poreza na kerozin.

Alijansa od skoro 20 preduzeća iz vazduhoplovne branše, čiji su clanovi sve podružnice Lufthanze, Air France-KLM i aerodromi poput frankfurtskog i amsterdamskog Šipola, tvrde da dugolinijski letovi preko neevropskih vazdušnih centara neće biti podvrgnuti takvim troškovima, što će dovesti do potencijalnog prelaska njihovog posla na te prevoznike, prenosi Rojters.

Ova grupacija u potpunosti odbacuje porez na kerozin i predlaže da se naknada za zaštitu životne sredine odnosi celu rutu leta, a ne samo na tzv. fider letove, odnosno na kraće međunarodne linije za prevoz putnika iz EU do međunarodnih čvorišta kao što su Istanbul ili Dubai gde oni onda 'hvataju' dugolinijske letove.

U principu, alijansa podržava klimatski paket EU "bitka za 55", koji ima za cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 procenata do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.