NavMenu

Počinje gradnja Linijskog parka na ukupno 22 hektara - Evo kakav je detaljan plan za 10 potcelina (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.01.2022. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Izmeštanjem pruge oko Kalemegdana i prenamenom saobraćajne u zelene površine javne namene, formirani su uslovi da sada devastirani javni prostor u centralnoj gradskoj zoni dobije sadržaj javnog parka. Kako je u izjavi za Beoinfo rekao gradski sekretar za investicije Luka Petrović, planira se urbana transformacija železničkog koridora i uređenje nekadašnje železničke pruge.

- Usvojen je Plan detaljne regulacije za Linijski park, koji obuhvata prostor dela koridora stare železničke pruge u okviru teritorije opština Stari grad i Palilula, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4.600 metara. Organizovan je pozivni konkurs za mlade profesionalne timove i izabrano je deset najkvalitetnijih urbanističko-arhitektonskih timova, koji su izradili deset konceptualnih rešenja parternog uređenja parka. Trenutno se radi na odabiru tima koji će izraditi studiju izvodljivosti jer planirani kapitalni projekat pripada kategoriji kapitalnih projekata velike vrednosti. Područje Linijskog parka, u prostornom pogledu, predstavlja sponu između Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav. Karakteristika je dobra saobraćajna povezanost i pristupačnost svim vidovima saobraćaja, položaj lokacije je u neposrednoj blizini beogradskog priobalja, reka i različitih zona i sadržaja atrakcije u kontaktnom području, među kojima su Kalemegdanska tvrđava, Beton hala, putničko pristanište, SRPC Milan Gale Muškatirović, Teniski tereni Novak, dunavski kej, restorani i drugo - naveo je Luka Petrović.

U okviru Linijskog parka definisano je deset potcelina, čime je omogućena fazna realizacija.

Potcelina 1, površine oko 1,64 ha, i Potcelina 2, površine oko 3,57 ha, nalaze se na prostoru srednjovekovnog dunavskog pristaništa na platou Donjeg grada Beogradske tvrđave, koje je formirano početkom XV veka u vreme izgradnje severoistočnog bedema Donjeg grada. Radi obezbeđenja pristaništa, u drugoj polovini XV veka izgrađena je Kula Nebojša, koja danas predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture tog vremena.

Potcelina 3, površine oko 1,17 ha, oivičena je Dunavskom ulicom na južnoj strani, Ulicom Tadeuša Košćuška na istočnoj strani i SRPC Milan Gale Muškatirović na severnoj i severozapadnoj strani, kao i Teniskim terenima Novak na zapadnoj strani. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 4, površine oko 2,78 ha, nalazi se na prostoru neposredno uz Ulicu Tadeuša Košćuška i Dubrovačku ulicu, južno u odnosu na stambeno naselje. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 5, površine oko 1,31 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od Marine Dorćol. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, dok se Potcelina 6, površine oko 1,33 ha, nalazi na prostoru jugozapadno od Termoelektrane Snaga i svetlost, Toplane Dunav, gde se takođe nalazi železnički koridor.

Potcelina 7, površine oko 1,86 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od Luke Beograd. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor.

Potcelina 8, površine oko 1,54 ha, nalazi se na prostoru jugozapadno od objekta Luke Beograd i predstavlja deo parka koji je, pravolinijski gledano, najbliži Trgu republike, a u postojećem stanju prostor zauzimaju asfaltirane površine parkinga ispred magacina Luke Beograd.

Potcelina 9, površine oko 3,9 ha, nalazi se na prostoru Dunav stanice uz Poenkareovu ulicu. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, objekte i nadstrešnicu železničke stanice Dunav.

Potcelina 10, površine oko 3,6 ha, nalazi se na prostoru koji obuhvata potez pratećeg železničkog koridora od Ulice mitropolita Petra do Pančevačkog mosta, omeđen ulicama Viline vode i Poenkareovom, kao i potez uz Ulicu mitropolita Petra, a između Poenkareove ulice i Bulevara despota Stefana. Već u ovom trenutku prevazilazi dozvoljene vrednosti i ugrožava život velikog procenta stanovništva.

- Park je planiran kao jedinstvena celina ukupne površine oko 22,8 hektara. Linijski park je planiran kao deo jedinstvenog sistema zelenih površina Beograda, odnosno zelene infrastrukture grada tako da bude uređen da ostvari ekološke, društvene i ekonomske usluge kao ekosistem u urbanom prostoru. Park je neophodno urediti kao zeleni koridor, što podrazumeva da se obezbedi kontinuitet i povezanost sadržaja i funkcija unutar ove javne zelene površine neprekidnim različitim formama vegetacije. Na taj način će biti omogućeno odvijanje prirodnih procesa, koji će pozitivno uticati na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, biodiverziteta, a samim tim i na kvalitet života u gradu - naveo je Petrović.

Formiraće se kontinualne staze za kretanje pešaka, biciklista i rekreativaca, koje povezuju funkcionalne celine uređene i opremljene tako da omogućavaju odmor, pasivnu rekreaciju, edukaciju, socijalizaciju. Istorijski kontinuitet prostora će biti ostvaren kontinuiranom predstavom železničke pruge, i to zadržavanjem delova postojećih šina i/ili simulacijom šina novim materijalima, koje bi u različitim delovima parka imale različitu ulogu, na primer: staze, cvetnjaci, vegetacijski aranžmani, vodeni elementi (površine i tokovi), klupe, dečje penjalice, nadstrešnice, pergole i drugi elementi parkovskog uređenja.

Za potrebe uređenja parka planira se sadnja biljnog materijala (drveće, šiblje, cvetne vrste, travnjaci, pokrivači tla, puzavice, akvatične biljke, livadske vrste); različite forme ozelenjavanja i prirodom inspirisana rešenja; formiranje površina za komunikaciju (pešačke staze, platoi, stepenice, rampe, biciklističke staze, trim-staze); izgradnja otvorenih terena za rekreaciju (dečja igrališta, otvoreni tereni za aktivnu i pasivnu rekreaciju); izgradnja novih objekata (javni toalet, turistički punkt, zatečeni zidani objekat, metro stanica, podzemna garaža u potcelinama 3, 4 i 9); postavljanje mobilijara i oprema (klupe, stolovi, žardinjere, korpe za otpatke, kandelabri, oprema za dečja igrališta, oprema za terene za rekreaciju, mesto za parkiranje bicikala, elementi vizuelne komunikacije – informacione table) i izgradnja komunalne infrastrukture (osvetljenje, vodosnabdevanje, kanalizacija).

- U prvoj fazi, koja podrazumeva radove na potcelinama 1 i 2, izvođač je Zelenilo Beograd i radovi počinju danas. U drugoj fazi, nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije i izbora izvođača radova u toku 2022. godine, započeće aktivnosti na rekonstrukciji i izgradnji preostalog dela obuhvata od potceline 3 do 10. U tom postupku će se zaokružiti intervencija i na delovima potcelina 1 i 2, koji su u obuhvatu posebnih uslova Zavoda za zaštitu spomenika, a nisu predviđeni za prvu fazu radova - precizirao je Petrović.

Fotogalerija
Linijski park u Beogradu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.