NavMenu

Top pet zimskih destinacija u Srbiji za vikend odmor

Izvor: Novosti Nedelja, 23.01.2022. 12:50
Komentari
Podeli
Divčibare (Foto: Marija Kambić)Divčibare
Ukoliko je vreme da napunite baterije vikend putovanjem, a ne znate kuda biste se zaputili, ovo je pet fantastičnih predloga za istraživanje.

Tara

Najlepše mesto u zapadnom delu Srbije. Umerena nadmorska visina, između 800 i 1.500 metara idealna je za popularne zimske sportove. Veštačka jezera reke Drine, Zaovine i Perućac, upotpunjuju bogastvo pejzaža i daju prednost Tari u odnosu na druge planinske destinacije u Srbiji.

U neposrednoj blizini Tare su gradovi poput Užica i Višegrada, kao i Mokra gora. Nacionalni park Tara ustanovljen je 1981. godine i u velikom procentu od 80% predstavlja područje šumskih ekosistema.

Do najpopularnijeg vidikovca na Tari Banjska stena stiže se lako i u zimskim uslovima, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovce oduzima dah. Kada se sve zabeli - prizor je još impozantniji. Još jedan vidikovac do kog se dolazi direktno automobilom jeste i onaj sa kog se u punom sjaju vidi malo jezero Spajići.


Rtanj

Perfektna destinacija za posetu u svakom periodu godine. Rtanj nije planina za ljubitelje adrenalinskih zimskih sportova, ali je kao stvorena za sve kojima je zima asocijacija na mir, relaksaciju i uživanje u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Poznat je i kao "mistična planina" kako zbog svog osobenog oblika i položaja tako i zbog naučno dokazane činjenice da je reč o energetski izuzetno moćnom mestu. Zbog toga Rtanj posećuju istraživači, avanturisti i planinari. Penjanje se odvija tokom sva četiri godišnja doba.

U podnožju planine Rtanj je i prelepo, drevno sela Vrmdža, te ovalno Vrmdžansko jezero, kraškog porekla i bogato ribom, u koje se sliva voda sa okolnih brda. Takođe, na samo 20-ak kilometara je i Soko Banja gde možete uživati u nekom od spa centara.


Stara planina

Poznata je još iz Rimskog perioda, a za nju se vezuje i persijski naziv Balkan što znači brdovito područje. Stara planina je jedan od najposećenijih lokaliteta u Istočnoj Srbiji. Iako je Midžor njen najveći vrh, najpoznatija je po masivu Babin zub koji seže do 1758 metara.

Budući da je pet meseci godišnje pod snegom, Stara planina je vrlo posećena zimska turistička destinacija. Vrh Babin zub je omiljeno mesto pasioniranih skijaša upravo zbog izuzetnih mogućnosti za ovaj sport. Klisure u dolinama daju na atraktivnosti samom lokalitetu dok vrh Babin zub uživa status prirodnog rezervata.


Divčibare

U centralnom delu Maljena, jugoistočno od Valjeva, na udaljenosti od 38 kilometara, nalaze se Divčibare, poznato planinsko turističko mesto i vazdušna banja.

Divčibare preseca rečica Crna Kamenica. Za ovu rečicu vezan je i nastanak imena Divčibara. Po narodnom predanju, u davna vremena, kada je zbog letnje provale oblaka Crna Kamenica odjednom nabujala, u njenim vodama je našla smrt mlada čobanica. Da bi se sačuvao spomen na njen prerano ugašen život, planinskom polju je dat stari slovenski naziv Divčibare, što ustvari znači "devojačke bare".

Masiv Maljena naročito karakterišu dobrim delom očuvane šumske sastojine, među kojima su četinarske šume jedina prirodna šuma ove vrste u severnoj Srbiji. Divčibare predstavlja kombinaciju čistog, planinskog vazduha i lekovitih banjskih svojstava, mesto za zimske sportove i letnja uživanja.


Povlen

Planina Povlen se nalazi u zapadnoj Srbiji, na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva.

Planinu Povlen odlikuju guste šume i duboki rečni kanjoni. Planina obiluje stazicama za šetnju, od kojih svaka priča priču za sebe. Do najviših tačaka je teško doći, jer je planina teško prohodna. Svaki početak pohoda ne bi bilo loše započeti od planinarskog doma koji se nalazi na planini.

U podnožju Povlena se nalaze Taorska vrela, spomenik prirode i jedan od najlepših izvora u Srbiji. Ovo remek delo predstavlja pravo bogatstvo Valjevskog kraja.

Kod kanjona Trešnjice, pod Povlenom, nastanio se beloglavi sup. Ovoj retkoj i ugroženoj vrsti je ovo jedino sigrno stanište, pored kanjona reke Uvac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.