NavMenu

Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica traže primenu Zakona o OIE bez odlaganja

Izvor: Euractiv Petak, 21.01.2022. 12:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Energetska zajednica pozvale su Srbiju da ne odlaže primenu i da ne menja Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i istakli njegovu važnost za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji.

Posle saznanja da su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS), uz podršku Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), poslale dopis Ministarstvu rudarstva i energetike u kojem traže izmene više članova Zakona i odlaganje njegove primene, tri međunarodne organizacije su poslale pismo premijerki Ani Brnabić i ministarki Zorani Mihajlović.

- Bojimo se da bi se prihvatanje zahteva za odlaganje primene ili izmene Zakona, pažljivo izrađenog i dobro izbalansiranog zakona, moglo shvatiti kao odbacivanje ostvarenih dostignuća i izazvati pad poverenja investitora u srpski sektor obnovljive energije - navodi se u pismu u koje je EURACTIV imao uvid.

EPS i EMS su u dopisu prošlog decembra ukazali na probleme koje bi prenosnom sistemu izazvalo priključenje velikog broja solarnih elektrana i vetroparkova, tvrdeći da će to ugroziti stabilnost elektroenergetskog sistema i dovesti do velikih troškova koje će platiti dve kompanije, ali i građani i firme kroz poskupljenje električne energije.

Zakon o OIE je bio važan za otvaranje klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) a ministarka je izjavila da stopiranje tog zakona znači i stopiranje investicija i da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.

EMS je takve tvrdnje odbacio kao netačne, insistirajući na izmenama zakona u cilju pažljivog i kontrolisanog uvođenja obnovljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.

Napominjući da Srbija nije jedina zemlja u kojoj postoji zabrinutost za stabilnost sistema, rezerve i raspoređivanje balansne odgovornosti, međunarodne organizacije su izrazile spremnost da pruže tehniču podršku kako bi se nastavilo sa sprovođenjem zakona.

- Mada povećanje obnovljivih izvora energije predstavlja izazov za njihovu uspešnu integraciju, oni mogu biti rešeni merama koje su uspešno primenjene u drugim zemljama - navodi se u pismu i dodaje da se troškovi balansiranja mogu smanjiti boljim predviđanjem i regionalnom saradnjom.

Svetska banka, EBRD i Energetska zajednica navele su u pismu da se novim pravnim okvirom za obnovljive izvore energije dugoročne administrativno određivane fid-in tarife zamenjuju fleksibilnin režimom zasnovanim na tržištu. Time se, dodaje se, obezbeđuje osnova za povećanje udela obnovljive energije po nižim, konkurentnim cenama.

- Blisko smo sarađivali sa vašom Vladom u izradi Zakona u procesu u kojem su učestvovale sve zainteresovane strane, uključujući EMS i EPS. Ono što je parlament usvojio prati preporučene evropske i svetske standarde - navodi se u pismu.

Povećanje udela obnovljive energije proizvedene u zemlji, dodaje se u pismu, učiniće elektroenergetski sistem održivijim, smanjiti zagađejnje i pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

- Zakon o OIE postavlja zakonodavnu osnovu za povećanje obnovljive energije u Srbiji i stoga je ključan za postizanje zelene tranzicije energetskog sektora u zemlji - navodi se u pismu i dodaje da je prirodno da u procesu izrade podzakonskih akata potrebnih za primenu novog zakona različite strane imaju različite interese koje treba pomiriti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.