NavMenu

Veliki investicioni ciklus u opštini Srbobran - Za spajanje Velikog bačkog kanala i reke Krivaje 500 miliona dinara, javljaju se investitori za izgradnju vetroelektrane

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 20.01.2022. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)Ilustracija
Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački rekao je da u ovoj godini Srbobran očekuju velika ulaganja u poljoprivredu i realizacija dugo očekivanih projekata.

Podrška poljoprivrednim proizvođačima, ističe Debeljački, nastavlja se kroz beskamatno kreditiranje za poljoprivredna gazdinstva.

- Ovaj vid podrške u prethodnoj godini ostvaren je za oko 40 poljoprivrednih gazdinstava. Raduje i sve veći odziv i realizacija raznih vidova subvencija koje naši poljoprivredni proizvođači ostvaruju kroz pokrajinske i republičke organe, a sve je veća zainteresovanost, pre svega mladih poljoprivrednika, da se kroz ovakav vid podrške povećava i poboljšava poljoprivredna proizvodnja. Mi se trudimo da u tom pogledu budemo na usluzi našim građanima i da kroz lokalnu administraciju omogućimo maksimalnu podršku, kako bi što više sredstava bilo uloženo upravo na teritoriji naše lokalne samouprave - rekao je Debeljački.

On dodaje da će dobru komunikaciju sa višim organima vlasti usmeriti na sve veću elektrifikaciju atara, koju su poljoprivredni proizvođači naglasili kao jedan od prioriteta za dalji razvoj pre svega povrtarstva i voćarstva. Ostvarene i započete investicije u poljoprivredi u prethodnoj godini više su nego jasni signali, napominje Debeljački, da opština Srbobran u velikoj meri želi i radi na poboljšanju uslova za razvoj ove privredne grane.

- U toku je realizacija uređenja atarskih puteva, gde smo u velikoj meri vodili računa o poljoprivrednicima. Za prethodnu i ovu godinu, Opština Srbobran je izdvojila ukupno 40 miliona dinara gde je planirano da se uz pomoć struganog asfalta, koji se zaista pokazao kao jako dobro rešenje, uredi oko 30 kilometara deonica koje su ili najfrekventnije ili su bile u zaista lošem stanju. To se odnosi i na atarske puteve koji vode do vikend zona ili na pojednim mestima gde se naši sugrađani bave povrtarstvom i voćarstvom, uz, naravno, najvažnije deonice koje se rade ili će se u narednim mesecima raditi, a važne su pre svega za naše ratare - kaže Debeljački.

Najveća investicija odnosi se na mogućnost navodnjavanja što proizilazi iz projekta spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje. Sa svim obuhvaćenim projektima, za razvoj poljoprivrede, biće uloženo gotovo pola milijarde dinara, ističe predsednik srbobranske opštine.

Kad je reč o spajanju Velikog bačkog kanala i Krivaje, javna nabavka je završena, svi tehnički uslovi ispunjeni i JVP Vode Vojvodine kao partner na projektu, izabrao je i ugovorio saradnju sa izvođačem radova.

- Već na proleće očekujemo početak radova na stvaranju akumulacije ukupne dužine 12 kilometara, koja treba da navodnjava 6.000 hektara obradive površine. Na Velikom bačkom kanalu je predviđena izgradnja crpne stanice koja kroz potisni vod omogućuje pumpanje vode u Krivaju i, naravno, doprinosi višem vodostaju u samom koritu reke- pojašnjava Debeljački. -Predviđena je izgradnja i brane koja je neophodna kako bi se regulisao nivo vode. Vrednost radova je više od 400 miliona dinara a celokupan iznos obezbedile su Vode Vojvodine, što je, primera radi, gotovo polovina našeg planiranog budžeta za ovu godinu - pojašnjava Debeljački.

Zbog toga su za uređenje reke Krivaje, koje podrazumeva izmuljenje, košenje vegetacije i druge radove, navodi Debeljački, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, "Vodama Vojvodine" i VD "Bačka", u prethodnoj godini izdvojili oko 25 miliona dinara. Isto će nastaviti da rade i dalje, jer time pospešuju poljoprivredne potencijale i pozitivno utiču na životnu sredinu.


Izgradnja vetroparka?

Opštini Srbobran javilo se nekoliko potencijalnih investitora koji su pokazali zainteresivanost za izgradnju vetrenjača na ovoj teritoriji.

- Opština Srbobran ima možda i najplodniju zemlju u Evropi, pa će presudnu ulogu u donošenju odluke o mogućoj realizaciji ovog projekta imati poljoprivrednici, ali i svi ostali građani opštine Srbobran, jer je naša želja da kroz potpuno transparentan proces dođemo do najboljeg mogućeg rešenja, prihvatljivog za sve – kaže Radivoj Debeljački i ukazuje da ni u kom slučaju poljoprivredna delatnost ne sme biti ugrožena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.