NavMenu

Gradnja TE Ugljevik 3 upitna, jer su kineske banke odustale od finansiranja

Izvor: Klix Utorak, 18.01.2022. 16:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja termoelektrane Ugljevik 3 upitna je nakon što je ruski investitor potvrdio da krediti kineskih banaka neće biti dostupni za ovaj projekat.

Comsar Energy u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Sardarova je investitor izgradnje ove termoelktrane, a izvođači bi trebalo da budu poljska kompanija Sunningwell International limited zajedno sa Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC).

- EPC ugovor za Ugljevik potpisali su CNEEC i Sunningwell Int' l Ltd, a prvobitno se smatralo da bi projekat mogle finansirati kineske finansijske institucije. Međutim, nakon odluke kineskih čelnika da prestanu finansirati termoelektrane na ugalj u inostranstvu, CNEEC je o ovoj odluci obavestio Sunningwell. Od tada istražujemo druge alternativne izvore finansiranja projekta - rekli su iz Sunningwella.

Da Kina više neće podržavati izgradnju novih termoelektrana na ugalj u zemljama u inostranstvu potvrdili su i zvaničnici ove države na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2021. godine, a ova odluka se odražava i na projekte u vezi sa ugljem u zemljama Zapadnog Balkana.

Organizacije ovim putem još jednom apeluju na Kinesku nacionalnu elektrotehničku kompaniju - CNEEC kao i Vladu Republike Srpske da u skladu sa novonastalim okolnostima te ciljevima dekarbonizacije, u konačnici napuste štetne investicije za projekte na ugalj u Bosni i Hercegovini.


- Uprkos prestanku finansiranja, te brojnim negativnim komentarima koji su pristigli u vezi procjene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, pribavljanje dozvola za termoelektranu Ugljevik III još je u toku. Uzimajući u obzir sve okolnosti u vezi sa ovom investicijom koja je od početka nejasna, neizvesna i u konačnici veoma štetna za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, apelujemo na Vladu Republike Srpske da realno razmotri sve negativne posledice projekta i odbije izdavanje bilo kakvih dozvola - rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.