NavMenu

Prihodi Uprave carina veći za 130 milijardi dinara nego prošle godine

Izvor: eKapija Utorak, 18.01.2022. 15:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Prihodi koje je Uprava carina naplatila za državni budžet u 2021. godini veći su u odnosu na prethodnu godinu za 21% odnosno za 130 milijardi dinara ili 1 mlrd i 115 mil EUR, izjavio na konferenciji za medije Branko Radujko, v.d. direktor Uprave carina.

On je objasnio da su prihodi veći i u odnosu na rekordnu 2019., godinu u kojoj nije bilo pandemije virusa Kovid 19 i to za 15%, navedeno je na sajtu Uprava.

Ovoliki rast objasnio je, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa.

- Tri su ključna elementa uspeha u tome: odlučnost rukovodstva, kadrovske promene i stalna kontrola - naveo je Radujko i dodao:

- Kao posledica takvog pristupa, zabeležen je veliki pad aktivnosti na planu organizovanog krijumčarenja.

Kao najznačajnije zaplene naveo 717 kilograma raznih narkotika, 321.000 litara nafte, gotovo 1,4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa, 11,5 kilograma zlata, kao mnogobrojne primerke kulturnih dobara, oružje i municiju i drugu vrednu robu. Istovremeno je otkriveno 674 migranta u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

- Neprestano na svim graničnim prelazima ukazujemo na pravila o prijavljivanju gotovog novca, ali je uprkos tome otkriveno skoro 5 mil EUR neprijavljene gotovine koja je oduzeta i, u skladu sa zakonom, uplaćena u budžet Republike Srbije - naglasio je Radujko.

Prioritet u radu Uprave carina biće digitalizacija carinskih procedura i modernizacija carinske službe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.