NavMenu

Ulcinj kao antistres destinacija - Nova nalazišta sumporne vode, predlaže se otvaranje tri zdravstvena centra

Izvor: Dan Ponedeljak, 17.01.2022. 17:15
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Nedavno otkrivanje novih nalazišta sumporne vode u centru Ulcinja ponovo je pokrenulo priču o nužnosti da taj grad bude destinacija zdravstvenog turizma. Dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Ulcinju, prim. dr Gani Karamanaga, kazao je, za portal Ul-info, da u Ulcinju treba otvoriti tri zdravstvena centra: jedan na Velikoj plaži, drugi u Borovoj šumi i treći u Valdanosu.

- Za sve to već postoji dokumentacija, tvrdi Karamanaga, koji je napisao knjigu o lečenju prirodnim faktorima u Ulcinju.

Stručnjaci se slažu da bi u realizaciju priče o zdravstveno-rekreativnom turizmu u Ulcinju najlakše bilo krenuti kroz realizaciju projekta lečenja ginekoloških bolesti. Jer, Ženska plaža, u središtu prekrasne Borove šume, sinonim je za to u širim razmerama. Zbog lekovitih izvora sumporne vode, koja leči sterilitet, od pogleda zaklonjena zelenilom i rastinjem gde se žene mogu kupati bez odeće, ona je postala omiljeno mesto za kupanje i sunčanje za žene iz svih krajeva sveta.

Prema rečima dr Karamanage, Velika plaža je idealno mesto za izgradnju centra za rehabilitaciju i lečenje peloidom (lekovitim blatom, kojeg ima u ogromnim količinama na Solani) i peskom.

On bi bio otvorenog tipa, jer se terapija tim materijalima može sprovoditi tokom cele kalendarske godine, navodi on, ističući da je u pogledu radioaktivnosti utvrđeno da ulcinjski pesak sadrži radijuma, urana i torijuma u malim količinama, pa se može reći da je blago radioaktivan, što sve ukupno čini da je vrlo pogodan, naročito kod oboljenja organa za kretanje i kičme, reumatizma, diskopatija, išijalgija, kao i stanja nakon povreda tih organa.

Interesantno je posmatrati kako se bolesnici umotavaju i ukopavaju u vrućem, suvom pesku i tu leže često i po nekoliko sati. Ima nebrojeno mnogo neverovatnih primjra gdje je lekovito svojstvo ulcinjskog peska pokazalo svu svoju čudotvornost.

- Dakle, prirodni faktori Ulcinja se mogu vrlo korisno upotrebiti u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji mnogih oboljenja i stanja. Negde oni u potpunosti mogu zameniti lekove, a negde se uz njih postižu bolji i dugotrajniji rezultati. Ovi prirodni činioci, kojih retko gde ovoliko ima na jednom mestu, nisu korisni samo za obolele nego i za zdrave, u zdravstvenom turizmu, ali koji su iscrpljeni životom i radom, gde bi im njihova primena uz odmor i rekreaciju, kao i određen stepen medicinskog tretmana vratila vitalne funkcije. U današnjem svetu možda bi naš grad mogli reklamirati pod sloganom: Ulcinj - antistres destinacija. Baš lepo i tačno zvuči - kaže dr Karamanaga.


Banjsko i klimatsko lečilište

Pre više od osam decenija, 1922. godine, Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglasila je Ulcinj "banjskim i klimatskim lečilištem" ozvaničavajući ono što je ranije prepoznato u akademskim krugovima i naučnoj zajednici. Tako je, na primer, naučnik svetskog glasa, Mihajlo Pupin, tražio 1910. godine od kralja Nikole I Petrovića dozvolu za otvaranje sanatorijuma u Ulcinju, dok je učeni Rus, Pavle Apolonovič Rovinski, pisao da se tokom čestih boravaka u tom gradu lično uverio u blagotvornosti ulcinjskog prostora za ljudski organizam, prenosi "UL- info".

Prvu studiju o ovoj temi objavio je 1932. godine poznati naučnik, dr Jovan Kujačić, a tri decenije kasnije predsednik Evropske lige za reumatizam dr Lemoks je ustvrdio da "Ulcinj u terapeutskom smislu ima veliku budućnost".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

18.04.2024.  |  Vesti

Biznis inkubator Kruševac nastavlja sa afirmacijom razvoja preduzetništva

18.04.2024.  |  Vesti

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.