NavMenu

EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene

Izvor: Beta Četvrtak, 13.01.2022. 17:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/NickyPe)Ilustracija
Nacionalni operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) saopštio je danas da nije tačno da stopira Zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE), kako je izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, već da sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Agencijom za energetiku Srbije (AERS) insistira na izmenama delova Zakona o OIE koji mogu da nanesu nesagledive posledice na elektroenergetski sistem Srbije.

- Podsećamo ministarku Mihajlović da Srbija već ima ozbiljan udeo OIE u svom proizvodnom miksu, a EMS upravo insistira na integraciji novih stabilnih i upravljivih OIE - navedeno je u saopštenju EMS-a, kojim se reaguje na izjavu Mihajlović da stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje investicija.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Hepi rekla danas, povodom dopisa EPS-a, EMS-a i Agencije za energetiku, u kojem se tvrdi da će Srbija biti bez struje zato što će imati OIE, da stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje investicija, kao i da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.

Ona je rekla da su u izradi Zakona o OIE učestvovala sva javna preduzeća u elektroenergetskom sektoru, predstavnici Privredne komore, nevladinog sektora, investitora…

- Donošenju zakona prethodila je široka javna rasprava, u kojoj su učestvovali i EPS i EMS i sve što su rekli je u zakonu. Odjednom, imamo situaciju da ne žele da sprovode rešenja u čijoj izradi su učestvovali i da zakoni ne važe za njih - rekla je Mihajlović.

EMS je u reagovanju naveo da sa EPS-om i AERS-om insistira na pažljivom i kontrolisanom uvođenju neupravljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.

- Svi ukazujemo na činjenicu da se nijedna zemlja nije odrekla, a posebno ne preko noći, konvencionalnih, upravljivih izvora energije, u šta se ubraja i ugalj. O daljem načinu korišćenja uglja, kao važnog resursa kog Srbija ima, i kog se ne treba odreći, potrebno je da strateški razmišljamo, uz poštovanje svih ekoloških standarda - naveo je EMS.

Dodao je da u toj kompaniji radi 588 inženjera i pet budućih i sadašnjih doktora nauka, da 536 zaposlenih rade na mestima sa povećanim rizikom, opasnim po život, da je potpuno korporatizovana kompanija sa profesionalnim poslovodstvom i direktorkom izabranom na javnom konkursu.

EMS, je naveo i da održava i upravlja prenosnim sistemom od preko 10.000 kilometara dalekovoda i preko 40 postrojenja, da je osnovao tržište električne energije, da redovno ostvaruje profit i novac uplaćuje u budžet, pa je "nekorektno i neprofesionalno i u krajnjoj liniji štetno da Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) optužuje EMS da ima strah od odgovornosti i da nije ništa uradio u oblasti investicija ili da kasni sa njima".

- Ono što smo imali da kažemo o predlogu za izmene Zakona o OIE mi smo, zvaničnim putem, rekli u nekoliko dopisa koje smo poslali ministarstvu. Isti stav na ovu temu iskazala je i najveća energetska kompanija u državi EPS, kao i AERS. Nikada nikakav zvaničan odgovor na sve što smo ukazali u tim dopisima, od resornog ministarstva, mi nismo dobili. Umesto toga, dobili smo kroz medijske izjave etikete da smo nesposobni, da smo kočničari i ljudi prošlosti - naveo je EMS.

Dodaje se da je netačno da su u Zakon o OIE unete sve sugestije EMS-a.

- Stojimo iza zahteva da je zakon potrebno menjati, bez obzira na medijske napade koje trpimo. Na negativne efekte prebrze integracije energije iz vetra i solara ukazali smo na samom početku mandata ministarke rudarstva još u novembru 2020. godine, a do danas i više puta - naveo je EMS.

Ističe se da "nije nivo jedne ozbiljne energetske kompanije kakva je EMS, a kakvom je, bar do juče smatrala i hvalila se tim i sama ministarka Zorana Mihajlović, da se dopisuje preko medija".

Navedeno je da EMS zna šta je njegov posao i radi ga u interesu građana Srbije. "Ipak, zarad zaštite ugleda naše kompanije i svih zaposlenih primorani smo da ukažemo na netačne izjave koje predstavnici MRE u javnosti daju poslednjih dana, a koje se tiču investicija u prenosni sistem", navodi se u reagovanju.

- EMS ne gradi i ne investira u prenosni sistem na osnovu paušalnih procena, već planirajići investicije po najvišim evropskim standardima i pravilima Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), čiji je uostalom EMS punopravni član - naveo je EMS.

Dodao je da se svake godine izrađuje Plan razvoja prenosnog sistema Srbije za period od minimum deset godina, a ubuduće će se izrađivati na dve godine, kao i Plan investicija u prenosni sistem za period od tri godine.

- Na Plan razvoja prenosnog sistema Agencija za energetiku daje saglasnost, pri čemu ona prethodno i sprovodi javne konsultacije - naveo je EMS.

Bitno je istaći, kako je navedeno, da postoji razlika između investiranja u prenosni sitem koje, zarad potreba stanovništva i privrede, planski sprovodi EMS i prilagođavanja prenosnog sistema za potrebe objekata za proizvodnju električne energije, jer su u tom slučaju upravo investitori u te objekte u obavezi da finansiraju nedostajuću infrastrukturu."Podvlačimo da planske investicije u prenosni sistem u prethodnih deset godina nisu kasnile, i ne kasne, te da je prosek trajanja izvođenja radova za investicije u naš prenosni sistem bolji od evropskog standarda", ocenio je EMS.

Podsetio je da je kompanija već investirala 30 miliona evra iz sopstvenih sredstava u dva dalekovoda u Banatu koja će omogućiti integraciju vetroparkova snage 2,8 GW, koji su u različitim fazama priključenja.

- Da ne pominjemo druga ulaganja u prenosni sistem širom Srbije, poput potpuno novih trafostanica Bistrica, Vranje, Beograd... preko kompletnih revitalizacija postojećih objekata i izgradnje i revitalizacije dalekovoda. EMS je u prethodnih devet godina realizovao investicije u vrednosti od 330 mil EUR - precizirao je EMS. Dodaju i da se "investicioni zamah nastavlja, a ulaganja u prenosni sistem u narednih osam do deset godina iznosiće bar 700 mil EUR".

- Što se tiče izgradnje prenosnih kapaciteta, pozicioniranje nekih od naših kapitalnih projekata izvršeno u regionima u kojima se očekuje intenzivna integracija obnovljivih izvora nije slučajnost, već su ti projekti i planirani tako da se dozvoli plasman energije iz ovih izvora prema potrošačima - naveo je EMS. Projekat BeoGrid 2025, kako je navedeno, direktno povezuje oblast južnog Banata sa potrošačima Beograda i Srema, dok će izgradnja novog dvosistemskog dalekovoda 400 kV od TS Jagodina 4 do regiona Кostolca ustanoviti još jedan koridor za prenos električne energije ka potrošnji u centralnoj Srbiji, a projekat Panonski koridor omogućiće evakuaciju energije iz Bačke ka centralnoj Srbiji.

- Transbalkanski koridor za prenos električne energije, projekat koji i sama ministarka Mihajlović često hvali, ali je očigledno na to sada zaboravila, predstavlja okosnicu razvoja naše prenosne mreže i vredan je oko 160 miliona evra. Кroz teritoriju Srbije on se realizuje kroz četiri sekcije. EMS je sopstvenim sredstvima finansirao, i pre vremena završio, celu prvu sekciju od Pančeva do granice sa Rumunijom, a druga sekcija će očekivano biti završena već ove godine. Završetak projekta očekuje se 2026. godine - navedeno je u saopštenju.

Ističe se da EMS poručuje javnosti Srbije da svi u EMS-u, uvek savesno, odgovorno i profesionalno rade svoj posao i da su medijski napadi koji dolaze iz MRE kontraprodiktivni i loši kako za kompaniju tako i za ceo elektroenergetski sektor, pa u krajnjoj liniji i reputaciju Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.