NavMenu

Kompleks Opšte bolnice u Užicu dobija novih 60.000 m2 - U planu rekonstrukcija i dogradnja zdravstvenog centra vredna 30 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.01.2022. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru Opšte bolnice u Užicu planira se izgradnja novih i rekonstrukcija ili rušenje postojećih objekata, tako da budući kompleks sačinjava 20 objekata, ukupne BRGP oko 103.500 m2 sa ukupno 1.020 planiranih bolničkih postelja.

Opštu bolnicu Užice sada čini kompleks od 27 objekata. Ukupan broj postelja svih odeljenja je 740, a ukupna BRGP ovog bolničkog kompleksa je oko 43.500 m2. Objekti su građeni u različitim periodima, prema potrebama i širenju kapaciteta bolnice. U kompleksu se nalazi utvrđeno nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja – Partizanska bolnica.

Ukupna površina obuhvata urbanističkog projekta, čiji je obrađivač Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, iznosi 4 ha 61 ar 59 m2.

Kako je ranije istakao direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović, vrednost celokupnog projekta rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice iznosi oko 25 do 30 mil EUR.

Objekti budućeg zdravstvenog centra grupisani su i razvrstani u šest faza, a kompleks podeljen na odgovarajućih šest zona: A, B, C, D, E i F.

Fazu/zonu A (potpuna rekonstrukcija) čini objekat bolnice za koji je planirana potpuna rekonstrukcija i novi raspored odeljenja.

Fazu/zonu B (potpuna rekonstrukcija) čini objekat bolnice koji je planiran za potpunu rekonstrukciju i objekat vešernice i laboratorije koji će dobiti novu namenu: kuhinja i vešernica.

Fazu/zonu C (rušenje postojećih i izgradnja novih objekata) čine dva nova objekta jedan koji je namenjen hirurškom bloku i urgentnoj prijemnoj službi i drugi sa namenom infektivno odeljenje, bolnička arhiva, respiratorni i istraživački centar. Postojeći objekti u zoni C (psihijatrija i mikrobiološka laboratorija) planirani su za rušenje. Oznaku C nose i novi objekat medicinskih gasova (C3) i novi infrastrukturni objekti (C4).

Fazu/zonu D (rekonstrukcija pet objekata pod zaštitom, potpuna rekonstrukcija jednog objekta i izgradnja tri nova objekata) čine postojeći objekti koji su pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za koje je planirana nova namena: administracija uprave Opšte bolnice i Zdravstvenog centra, komercijalni sadržaji – restoran, muzej, edukacija, smeštaj stažista itd.
Planirana su tri nova objekta: odeljenje gerijatrije, odeljenje psihijatrije i objekat službe za transfuziju krvi.

Fazu/zonu E čini novi objekat kotlarnice, a fazu/zonu F čine novi objekti za medicinski otpad i komunalni otpad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.