NavMenu

Rekonstrukcijom rimskog lokaliteta Horreum Margi, Ćuprija dobija nove turističke sadržaje - U planu vidikovac na kuli i nova atraktivna postavka

Izvor: eKapija Sreda, 05.01.2022. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / JamesDeMers)
Horreum margi, nekadašnji rimski urbani centar iz 4. veka nove ere koji se nalazi na teritoriji opštine Ćuprija, uskoro će dobiti nove sadržaje, ali se očekuje i nastavak areholoških ispitivanja na ovom značajnom lokalitetu.

Vlada Republike Srbije nedavno je donela rešenje prema kojem se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata na zemljištu u cilju izgradnje i rekonstrukcije muzeja na prostoru katastarske opštine Mijatovac. Kako je objasnio Novak Novaković, direktor muzeja Horeum Margi u Ćupriji, ovo rešenje odnosi se na parcelu gde će se vršiti istraživanja i rekonstruisati pronađeni arheološki ostaci.

- U okviru zaštite kule severoistočnog grada, uradiće se objekat koji je rekonstrukcija te kule. U toj eksproprijaciji zemljišta, na tom prostoru trebalo bi da se rade arheološka iskopavanja pošto se to nalazi na samom lokalitetu - rekao je Novaković za portal eKapija.

Lokalitet sam po sebi predstavlja značajnu turističku atrakciju. Rekonstrukcija kule i nova istraživanja imaju za cilj da se podigne atraktivnost rimskog grada i u narednom periodu izgrade novi sadržaji.

- U zavisnosti od toga šta se bude našlo na delu koji će biti istraživan u narednom periodu biće izgrađen jedan mali arheološki park, koji će imati različite sadržaje koje ćemo definisati negde u budućnosti. To ima jako veliki potencijal, videćemo tačno koji će sadržaji biti realizovani u okviru lokaliteta - rekao je Novaković.

U okviru ovog projekta planirana je i rekonstrukcija zgrade muzeja koja neće značajno promeniti izgled postojećeg objekta, ali će se puno raditi na enterijeru, novoj postavci i novim sadržajima na lokalitetu.

- Uradiće se rekonstrukcija same stalne postavke koja će da bude savremenija i pristupačnija različitim ciljnim grupama. U planu je da se uradi rekonstrukcija severoistočne kule, istočnog bedema i dela severnog bedema, kao i njihova konzervacija. Uradiće se rekonstrukcija objekta koji ima ulogu zaštite ostataka iz rimskog perioda i koji će imati ulogu izložbenog karaktera sa turističkim sadržajima koji će biti namenjeni različitim ciljnim grupama. Obilaskom tog objekta biće prezentovani arehološki ostaci same kule, ali će i biti jedna postavka o istorijatu Ćuprije. Tu će biti jedna kula visoka dvadesetak metara i biće jedan mali vidikovac odakle će se videti grad - kazao je Novaković.

Projekat rekonstrukcije lokaliteta Horeum Margi nije još uvek u potpunosti završen. U narednim danima očekuje se realizacija na osnovu koje će se praviti plan budućih aktivnosti i biti određeno kolika će finansijska sredstva biti investirana.

N. Ignjatović
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.