Izvor: eKapija | Utorak, 04.01.2022.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane Petka kod Kostolca - U planu postavljanje 17.100 panela snage 650 W

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay / AhmadArdity)
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da u okviru odlagališta jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac izgradi soalrnu elektranu. Buduća solarna elektrana Petka locirana je sa leve strane puta Požarevac-Kostolac, a EPS je raspisao tender za izgradnju.

Lokalitet Petka predstavlja spoljno odlagalište jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac. Odlagalište je maksimalne dužine 2,2 km, širine 1,2 km i maksimalne visine 60 m. Odlagalište je formirano u vidu etaža, kupastih kosina različitih širina i visina.

U neposrednoj blizini prolazi regionalni put P-103. Na osnovu dostupnih površina i reljefa lokaliteta izabrane su površine na koje će biti postavljeni solarni paneli. Prema optimalnoj konfiguraciji invertora na predmetnoj lokaciji moguće je postaviti 17.100 panela. Izabrani su paneli snage 650 W i efikasnosti 20,9%.

Usvojen je fiksni položaj panela. Nije predviđeno da se u toku godine u zavisnosti od godišnjeg doba vrši ručno podešavanje nagiba panela, već je usvojeno postavljanje panela pod uglom od 20° u odnosu ha horizontalu.

Solarni paneli su postavljeni u redove različitih dužina, pri čemu je jedan red formiran od dva reda panela postavljenih vertikalno. Rastojanje između redova iznosi 4,5 m. Paneli su postavljeni pod uglom od 20⁰.

Rešenje predstavlja primenu invertora vezanih na red pojedinačne snage 100 kW, sa distribuiranim rasporedom 10 transformatorskih stanica sa trafoima pojedinačne snage 1 MVA, sa NN razvodima i izgradnju jednog razvodnog 35 kV postrojenja za vezu elektrane sa distributivnom mrežom. Invertori i transformatori su distribuirani po površini terena elektrane, a razvodno 35kV postrojenje je smešteno u jednom objektu.

Predviđa se korišćenje 10 suvih transformatora pojedinačne snage 1 MVA sa koeficijentom transformacije 35/0,4 kV. Suvi transformatori su oko 35 % skuplji od uljnih, ali nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, te nema potreba za uljnom jamom i problema za skladištenjem transformatorskog ulja.

Rok za podnošenje ponuda je 8. februar 2022. godine, a više detalja pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE