NavMenu

Aukcija za instalaciju 5G mreže u Srbiji najverovatnije u prvoj polovini ove godine

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.01.2022. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/F. Muhammad)Ilustracija
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić najavila je danas da se aukcija za dodelu frekvencija za 5G mrežu u Srbiji očekuje polovinom ove godine.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da ćemo ove godine prvo doneti neophodna zakonska rešenja i novi zakon o elektronskim komunikacijama, a da ćemo nakon toga ući u aukciju spektra za 5G mrežu, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Ona je dodala da je, ipak, još rano govoriti o načinima i konkretnim rešenjima u vezi sa uvođenjem ove mreže, navodeći da će se o tome razgovarati i na javnoj raspravi koja će biti organizovana tim povodom.

- Mi smo i pre dve godine, kada je počeo rad na ovom projektu, sarađivali sa međunarodnim organizacijama i institutima, u želji da našu javnost na adekvatan način edukujemo o 5G mreži i da se razbiju neke zablude koje su o njoj postojale - podsetila je ministarka.

Prema njenim rečima, u raspravi koja nam sledi trebalo bi da učestvuju stručni ljudi, naučnici, inženjeri i da odgovore na razne spekulacije u vezi sa posledicama primene ove mreže, te da se postigne društveni koncenzus o ovom pitanju.

Matić je napomenula da je jedna od zabluda bila da je ova mreža izazvala COVID-19, a kao netačnu je navela i tvrdnju da 5G mreža izaziva veće zračenje.

- To je netačno iz jednostavnog razloga jer ona podrazumeva veći broj baznih stanica, a u tom slučaju je opseg manji, a zračenja koja postoje su minimalna i u dozvoljenim granicama - objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, važno je znati da je 5G ili mreža pete generacije izuzetno značajna pre svega za industriju i da svoje maksimalne kapacitete ispoljava upravo u poljoprivredi, zdravstvu, saobraćaju, logistici, prevozu, auto-moto industriji.

Ona je namenjena prevashodno industriji i omogućava mnogo brži prenos podataka nego 4G mreža, koja je više komercijalna i usmerena na građane, precizirala je Matić.

Ministarka je, govoreći o ekonomskim aspektima ovog projekta, podvukla da aukcija 5G mreže donosi veliki priliv sredstava u republički budžet, a procena je da bi prodaja 5G spektra ojačala državnu kasu za približno 150 mil EUR.

Prema njenim rečima, veoma je važno da operateri koji uđu u ovaj posao izgrade mrežu na terenu kako treba, da bi ona stvarno funkcionisala i postigla rezultat koji se od njenog uvođenja očekuje.

Reč je o ogromnim ulaganjima koja očekuju mobilne operatere i to ne samo u delu koji se odnosi na kupovinu licence, nego i na ulaganja u izgradnju mreže na terenu, zaključila je Matić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.