NavMenu

Lakićevići oživljavaju vinogradarstvo u Leposaviću, a međunarodne nagrade potvrđuju kvalitet

Izvor: RTS Petak, 31.12.2021. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Vinska scena Srbije dinamičnija je nego ikada pre - naši vinari nastavljaju da krupnim koracima zauzimaju vodeće pozicije u regionu u mnogim segmentima. Uz već poznate vinarije niču nove, a niču i novi zasadi. Sve ih je više i na severu Kosova i Metohije. Porodica Lakićević u Leposaviću bavi se organskom proizvodnjom grožđa i vina vrhunskog kvaliteta. Imaju i ledeno vino.

Iako vinograda u Leposaviću i okolini decenijama nije bilo, Lakićevići su odlučili da se bave uzgojem vinove loze i vinogradarstvom.

- Otkrili smo različite stare zapise, tragove da je na ovoj teritoriji u Kutnju nekada bio metoh manastira Banjska. To je bilo iskra, koja nas je zapalila da rešimo da se ipak bavimo grožđem - priča vinogradar Slaviša Lakićević.

Ispitivanjem zemljišta utvrdili su da je dobro za podizanje zasada, pa su započeli organsku proizvodnju grožđa. Samo ponegde potrebno je dodatno zalivanje.

- Pojedine delove u nekom trenutku moramo u kamenitim delovima, što nam je trošak veći, da stavimo kap po kap, a naravno, gde imamo malo više smoničave zemlje, tamo ne - objašnjava vinogradar Milan Lakićević.

U nepreglednim redovima vinograda na 12 hektara, osim tamjanike, šardonea, sovinjona, smenjuje se tridesetak vinskih sorti, od kojih godišnje proizvedu do 40.000 litara vina.

- U ovom trenutku fokusiramo se na kvalitetnu proizvodnju, odnosno na kvalitetne prese, čilere, kontrolisanu proizvodnju. To je ono što je najvažnije za sada - kaže Milan Lakićević.

Slaviša Lakićević se u redovima vinograda u nekoj godini pojave i bolesti.

- Ali, svake treće-četvrte godine se desi da uspe operacija - ukazuje Slaviša Lakićević.

Potvrde kvaliteta u ovu vinariju u Leposaviću stižu sa međunarodnih takmičenja. Na Balkanskom festivalu ove godine osvojili su tri medalja, a pet na prestižnom takmičenju Dekanter u Londonu u konkurenciji 56 zemalja iz celog sveta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Na Unesko listi svetske kulturne i prirodne baštine pet lokaliteta iz Srbije, a još 11 je "na čekanju"

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) već više od 50 godina označava i brine o mestima od izuzetne univerzalne vrednosti za kulturnu ili prirodnu baštinu. Ova mesta nominuju se od strane zemalja potpisnica Konvencije o Svetskoj baštini, ustanovljene 1972. godine. Kulturno nasleđe sastoji se od spomenika (kao što su arhitektonska dela, monumentalne skulpture ili natpisi), grupe zgrada i lokaliteta

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.