NavMenu

Izabrano idejno rešenje za dizajn prvih 16 metro stanica u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 31.12.2021. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: buddhasmilesagain from Pixabay)Ilustracija
Idejno rešenje arhitektonskog Studija OBE iz Beograda izabrano je kao najbolje na konkursu za dizajn metro stanica za prvu fazu linije jedan BG metroa. Njima je dodeljena nagrada od 2,5 miliona dinara, objavilo je Udurženje arhitekata Srbije. Kako eKapija saznaje, pobednička vizuelna rešenja biće objavljena za dve nedelje, kada istekne rok za žalbu.

Autorski tim Studija OBE čine Ksenija Pantović, Jasna Kavran, Maša Bogunović, Nevena Nikolić i saradnik na vizualizaciji Luka Vujović.

Druga nagrada od neto 1,5 miliona dinara dodeljena je autorskom timu koji čine Stefan Danilović, Nenad Stijović, Jelena Zlatanović, Mila Luković i saradnici Dragana Zorić, Boris Martić, Nina Krčum, Katarina Ognjenović i Luka Grgić.

Autorski tim Sara Miladinović, Dušan Munćan, Anđela Radovanović, Ilija Demenesku i Lidija Grozdanić dobili su treću nagradu od 500.000 dinara za svoj rad.


Na čelu žirija bio je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, a članovi: direktor JKP Beogradski metro i voz Stanko Kantar i predstavnici Udruženja arhitekata Srbije Vladimir Lojanica, Miodrag Mirković i Snežana Vesnić. Izvestioci su radili u sastavu Marija Kosović, zaposlena u Urbanističkom zavodu Beograda i Predrag Tomić iz JKP Beogradski metro i voz.

JKP Beogradski metro i voz i Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda su u okviru konkursne dokumentacije objavili funkcionalni i arhitektonski projekat budućeg izgleda stanica.

Inače, metro linija 1 na potezu Makiš-Mirijevo biće duga oko 21,1 km sa ukupno dvadeset i jednom stanicom i sa krakom na delu od Banovog brda do Groblja Orlovača i planiranog depoa JGP Vrbin potok dužine oko 7,2 km.

U skladu sa tehničkim rešenjima, trasa je planirana po terenu na delu od stanice Železnik do stanice Makiš u dužini od 2,1 km. Na ovom delu trasa se vodi kroz prostor planiranog depoa za metro i površine u funkciji saobraćaja, i ima dve stanice koje su planirane na terenu, stanice Železnik i Makiš. Uz stanicu Makiš planirana je početno-završna stanica planirane linije BG voza.

Deo trase od stanice Makiš do stanice Bele vode planira se u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od oko 2,15 km. Deonica u dužini od oko 11,2 km od stanice Bele vode do stanice Pančevački most planirana je u dubokom tunelu, dok se deonica od stanice Pančevački most do Mirijeva planira u otvorenom iskopu (cut&cover) u dužini od oko 5,7 km.

Vođenje kraka prve metro linije u dužini od oko 7,2 km, od Banovog brda ka Groblju Orlovača i planiranom depou JGP Vrbin potok, planira se podzemno. Precizno vođenje metro sistema na ovoj deonici biće određeno kroz izradu prethodne studije opravdanosti i idejnog projekata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.