NavMenu

Raspisan tender za rečni javni prevoz u Beogradu - Grad traži partnera i za sistem javnih bicikala

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.12.2021. 14:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda objavio je danas javni poziv za pronalazak privatnog partnera za uslugu pružanja javnog rečnog prevoza u Beogradu.

Nabavka se sprovodi u otvorenom postupku, a kriterijum za dodelu ugovora je cena.

Ugovor se sklapa za period od 30 godina. Rok za podnošenje ponuda je 21. februar sledeće godine. Detaljnije OVDE.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se na projektu rečnog javnog prevoza radi već tri godine i podsetio da su na poslednjoj sednici Skupštine grada donete odluke koje će omogućiti početak realizacije tog posla.

– Za sve navedeno dobili smo i saglasnost nadležne komisije Vlade Republike Srbije. Po konkursu koji smo objavili tražimo partnera koji će obavljati rečni javni prevoz na dve linije. Planirano je da se javni rečni prevoz obavlja sa ukupno 10 brodova – u prvoj godini dva broda, u drugoj još četiri, kao i u trećoj, a postojaće i jedan rezervni brod. Imaćemo "crvenu" i "plavu" liniju koje će se širiti u tri faze. U prvoj fazi, "plava" linija će ići od Bloka 70 do Ade Ciganlije, TC "Galerija" i Brankovog mosta, dok će u drugoj fazi kretati iz Bloka 45, a u trećoj fazi će posle Brankovog mosta produžavati do Beton hale i SC "Milan Gale Muškatirović" – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, "crvena" linija će u prvoj fazi saobraćati od Zemunskog keja do SC "Milan Gale Muškatirović".

– U drugoj fazi će obuhvatati Borču – levu obalu Dunava, dok će u trećoj fazi stizati do Ade Huje – dodao je.

Naveo je i da je Beograd je jedini veliki evropski grad, sa ovoliko velikim akvatorijumom, koji ne koristi reke za javni prevoz.

- Rečni javni prevoz je brz i efikasan, karte se neće posebno plaćati, već će važiti "povlastice" koje važe u autobusima, tramvajima i drugim vozilima javnog prevoza. Prednost rečnog prevoza je pre svega u brzini, jer ne postoji "konflikt" sa drugim vidovima prevoza, dok je druga prednost ekološke prirode budući da će se smanjiti broj autobusa na ulicama – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, pre izbora partnera, Grad će pripremiti pristaništa, koja su već određena.

- Na svakom će postojati stajalište, nalik stajalištima za druge vidove javnog prevoza sa validatorima za karte. Trenutno se bavimo i reorganizacijom ostalih vidova prevoza kako bi postojala veza za svakoga ko "siđe sa broda" i želi da nastavi kretanje gradom. Ovo je velika stvar za Beograd i mislim da će veliki broj sugrađanki i sugrađana koristiti ovaj vid prevoza – istakao je zamenik gradonačelnika. Prenosi Beoinfo.

A Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda objavio je javni poziv za podnošenje ponuda za učešće u postupku dodele koncesije za upravljanje sistemom javnih bicikala na teritoriji grada.


Kako je navedeno u javnom pozivu, predmet koncesije je ustupanje javnih površina u svojini Grada koncesionaru, radi finansiranja, postavljanja stanica, nabavke bicikala i opreme i uvođenja sistema javnih bicikala, uz plaćanje koncesione naknade.

Rok trajanja koncesije je 15 godina, a rok za predaju ponuda 1. mart 2022.

Detaljnije OVDE.

– Tražimo partnera koji će postaviti 150 stanica javnih bicikala, gde ćemo imati oko 1.500 javnih bicikala. Tako ćemo omogućiti da građani Beograda koriste sistem javnih bicikala, kao što je slučaj u drugim svetskim metropolama. Takođe, gradimo oko 500 kilometara novih biciklističkih staza u naredne četiri godine jer, kada već imamo sistem javnih bicikala, moramo ljudima obezbediti infrastrukturu kako bi koristili javne bicikle. Već smo neke stvari uradili u tom pravcu, pa u javnim garažama imamo mogućnost za svakoga ko parkira automobil da dobije četiri bicikla za sebe i svoju porodicu. Ta mogućnost se dosta koristi u garaži na Obilićevom vencu, kao i na Adi Ciganliji tokom leta. Ipak, pravi sistem javnih bicikala, koji podrazumeva da po čitavom gradu postoje stanice, još uvek nemamo. Nadam se, pošto je dva puta propadao tender, da ćemo uspešno pronaći partnera za ovaj posao – rekao je Vesić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.