NavMenu

Da li Srbija ima obavezu prema Rio Tintu? - Oprečne izjave iz Vlade zbunjuju javnost

Izvor: Tanjug/ eKapija Četvrtak, 30.12.2021. 10:24
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Jason Benz Bennee)
Poslednjih dana iz Vlade Republike Srbije dolaze oprečne izjave u vezi projekta "Jadar" koji treba da realizuje Rio Tinto.

U utorak je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila kako prema Zakonu o rudarstvu i energetici Srbija nema mogućnosti da zaustavi britansko-australijsku kompaniju da eksploatiše litijum.

Prema njenim rečima, Srbija se obavezala da ovaj projekat sprovede do kraja. Ukoliko država odluči da zaustavi izgradnju rudnika kod Loznice, ići će se na međunarodnu arbitražu bez obzira i na ishod najavljenog referenduma, najavila je premijerka Srbije.

Međutim, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je izjavila da odnos države sa Rio Tintom nema obevezujući karakter.

- Ne postoji nikakav ugovor države sa Rio Tintom i svi podaci o radu Ministarstva rudarstva i energetike su javno dostupni. Nema nikakvog prava za eksploataciju litijuma, kako to možemo da čujemo. Sve je javno, nema nikakvih ugovora. Ne mogu da stavim na sto nešto što ne postoji. Ono što postoji je elaborat o rezervama litijuma, jer je bitno da znamo sa koliko litijuma raspolažemo, jer je to kritična mineralna sirovina u svetu. Postoji Memorandum o razumevanju iz 2017. koji nema obavezujući karakter. Nikakav ugovor između Vlade i Rio Tinta ne postoji - rekla je Mihajlovićeva gostujući na televiziji Insajder, a preneo je Tanjug.

Ona je dodala da kao ministarska neće dozvoliti početak izgradnje rudnika litijuma sve dok ne bude gotova studija o zaštiti životne sredine koja će pokazati da taj projekat neće zagaditi dolinu Jadra.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.