Izvor: eKapija | Sreda, 29.12.2021.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Žagubica ne leži samo na zlatu, već i na poludragom kamenju - Iz ležišta Potaj čuka vadiće se i kalcit

(Foto: Youtube/snapshot)
Opština Žagubica stavila je na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije za eksploataciju kalcita iz ležišta Potaj čuka.

U planskoj dokumentaciji se navodi da je područje eksploatacionog polja "Potaj čuka sever" rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike iz 2009. godine definisano kao prostor na kome može da se vrši eksploatacija kalcita kao karbonatne sirovine.

Kalcit je mineral iz grube karbonata koji spada u poludragokamenje, providne svetlucave, najčešće žućkaste boje. S obzirom da izgrađuje krečnjak, koristi se za dobijanje ove sirovine, ali i za izradu nakita.

Plan obuhvata katastarske parcele u KO Laznica-Selište, na putnom pravcu Žagubica-Bor, na oko 10,5 km od samog naselja Žagubice i 14 km od Crnog Vrha.

Plansko rešenje kopa na ležištu Potaj Čuka, nazvanog Vis, obuhvata planirano eksploataciono polje, pristupni put, deo nekategorisanog puta sa planiranom regulacijom i priključkom, i rezervne površine za rudarsku infrastrukturu, kao i za dalje širenje kamenoloma prema fazama.
(Foto: Youtube/snapshot)

Na prostoru rudarskog kompleksa biće projektovani svi rudarski objekti u prvoj fazi eksploatacije, a druga i treća faza planiraju se kao rezervne površine za dalji razvoj kopa.

Konstrukcija površinskog kopa Potaj Čuka je, kako se navodi, izvršena na bazi overenih rudnih rezervi A, B i C1 kategorije, što spada u kategorije koje se isplate za eksploataciju.

Površinski kop je brdskog tipa, konstruisan za period od 10 godina, tako da se što je moguće višezahvate rezerve mineralne sirovine uz minimalne količine jalovine. U poslednjoj godini iskopa otvoriće se, kako se navodi, i dubinska etaža.

Za otkopavanje mineralne sirovine predviđene su metode bušenja i miniranja.

Kako se navodi, na planskom području nalazi se šumsko i poljoprivredno zemljište, a najbliži stambeni objekti su na oko 8 km od budućeg eksploatacionog polja.

Ističe se da na području kopa nema podzemnih voda ni rečnih tokova, kao i da eksploatacija ne može dovesti do značajnog zagađenja životne sredine, odnosno ne predstavlja veliki rizik po zdravlje ljudi, ali će se raditi strateška procena uticaja Plana na životnu sredinu.

Naručilac plana je Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, a obrađivač Infoplan doo Aranđelovac.

Rani javni uvid traje do 10. januara.

Podsetimo, na istražnom prostoru Potaj čuka-Tisnica u jugoistočnom delu opštine Žagubice, kanadska kompanija Dundee Precious Metals planira eksploataciju zlata.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE