NavMenu

Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu pušteno u probni rad

Izvor: eKapija Sreda, 29.12.2021. 10:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivan Bandura/unsplash)Ilustracija
Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu pušteno je u probni rad. Nakon što je uspešno izgrađen kolektor u koji je Vlada Srbije uložila 464 miliona dinara, izgrađena Linije vode u koju je uloženo 10,4 mil EUR, kao i Linija mulja koja je koštala 497,5 miliona dinara, te brojnih administrativnih, tehničkih i tehnoloških procedura biće omogućeno prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji grada Leskovca. Probni rad će trajati 9 meseci, navodi se na gradskom sajtu.

Prva tri meseca će obuhvatiti pripremne aktivnosti, potpunu automatizaciju sistema mašinske i elektro-opreme preko SKADA sistema, formiranje kompletne biologije na procesnoj liniji objekata linije vode. Do šest meseci će trajati optimizacija rada bioloških reaktora i početak proizvodnje viška mulja u Liniji mulja kako bi se omogućilo pušzanje u rad ovih objekata za šta će biti izdvojeno dodatnih 47,5 miliona dinara. Od sedmog do devetog meseca – upravljanje radom objekata linije vode (I faza) uz proces njihovog usklađivanja sa radom objekata linije mulja (II faza).

- Ponosim se time što smo zajedničkim snagama, zahvaljujući velikoj podršci resornog ministarstva ali i ogromnom zalaganju saradnika zaduženih za ove projekte, uspeli da Leskovac uvrstimo u red ekološki osvešćenih gradova. Posao zaštite životne sredine i podizanja ekološke svesti je važan i nimalo lak. Puštanje postrojenja u rad je pokazatelj da smo na dobrom putu, jer očuvanje životne sredine oblast kojoj posvećujemo dosta pažnje - rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Aleksandar Đukić, docent na Građevinskom fakultetu u Beogradu i predsednik Komisije za tehnički pregled je istakao da se samo 15% otpadnih voda se prečišćava.

- Leskovac je pozitivan primer zato što pored prečišćavanja vode za piće, sada je na najboljem putu da zaokruži sistem za prečišćavanje otpadnih voda. To su veoma skupi i veoma kompleksni objekti i ovo je jako pozitivna stvar. Tu su zastupljene sve inženjerske struke koje možete zamisliti, sigurni smo da će probni rad biti završen u razumnom roku, potrebno je uhodavanje, obuka ljudi. Ovo postrojenje je prema svim mojim saznanjima urađeno u skladu sa savremenim tehnikama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.