NavMenu

Prevoz robe srpskim prugama uskoro na baterije? - Srbija kargo planira kredit za nabavku hibridnih lokomotiva vredan 7,5 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 28.12.2021. 12:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Santa3)Ilustracija
Preduzeće Srbia kargo raspisalo je tender za izradu studije izvodljivosti modernizacije voznih sredstava.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, usled jake konkurencije, najznačajniji prevoznik robe na mreži pruga u Srbiji planira nabavku novih dizel lokomotiva za vuču vozova na neelektrificiranim prugama, u okviru modernizacije voznog parka.

Planirana je nabavka voznih dizel lokomotive sa EU 5 motorom, odnosno hibridnih (dizel motor + baterije).

Prednost će, kako se navodi, biti data hibridnim lokomotivama ukoliko su lokomotive sličnih vučnih sposobnosti i zadovoljavaju osovinsko opterećenje pruge.

Analizom i prognozama transportne tražnje potrebno je obuhvatiti prevoz robe na relacijama Ruma – Šabac - Brasina, Niš – Zaječar – Prahovo pristanište, Požarevac – Majdanpek - Prahovo pristanište i Pančevo – Vršac, u periodu do 2035. godine (planiran prevoz robe, planirani prihodi i rashodi, itd).

U dokumentaciji se navodi da je, uz saglasnost Vlade, planirano da se obezbedi 7,5 mil EUR za nabavku voznih dizel ili hibridnih lokomotiva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te da apliciranje za sredstva podrazumeva izradu Studije izvodljivosti.


U okviru modernizacije i revitalizacije voznog parka, precizira se da je u planu nabavka oko 4 dizel voznih lokomotiva za vuču teretnih vozova, oko 7 dizel manevarskih lokomotiva, oko 80 novih teretnih vagona serije Uagpps-z, kao i remont i modernizacija do 1.400 teretbih vagona.

Za svaku od nabavki potrebna je studija izvodljivosti sa analizom postojećeg stanja, prognozom budućeg obima prevoza i ekonomska opravdanost sa analizom uticaja na životnu sredinu.

Tender ističe 21. januara, detaljnije OVDE.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.