Izvor: eKapija | Utorak, 28.12.2021.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve o primeni Zakona o arhivskoj građi - Preduzetnici za sada bez obaveze dostavljanja dokumentacije, za pravna lica višemilionske kazne

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Istorijski arhiv Beograda obustavio je prijem zahteva u skladu sa primenom Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti koji se odnose na izdavanje saglasnosti na listu kategorija i dostavu opštih akata (pravilnika). Do privremene obustave došlo je zbog velikog broja primljenih zahteva, a o nastavku prijema, firme će biti obaveštene do kraja januara.

- Usled izuzetno velikog broja primljenih zahteva, u skladu sa primenom Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti koji se odnose na izdavanje saglasnosti na listu kategorija i dostavu opštih akata (pravilnika), a u okviru objektivnih mogućnosti prijema istih od strane Istorijskog arhiva Beograda, obaveštavamo Vas da se rok za dostavu pomenute dokumentacije produžava i dalje. Iz pomenutih razloga o zbog obrade priljenih zahteva molimo vas da nam do daljnjeg ne dostavljate dokumentaciju, a o nastvaku prijema obavestićemo vas najkasnije do kraja januara - navode iz Istorijskog arhiva Beograda.

Podsećaju i da je Ministarstvo kulture i informisanja 7. maja 2021. Istorijskom arhivu Beograda dostavilo mišljenje u skladu sa kojim, usled otežanih uslova poslovanja i u skladu sa zakonom za sva pravna lica, obaveza dostavljanja prepisa arhivske knjige nastaje 2022. godine, odnosno prepis se dostavlja do 30. aprila 2022. godine.
Skupština Srbije je 24. januara 2020. usvojila Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, a godinu dana nakon toga počela je i njegova zvanična primena.


Šta su obaveze po ovom Zakonu

Ovim zakonom uređuje se sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, utvrđuju uslovi i način korišćenja arhivske građe, utvrđuje se pravna regulativa koja se odnosi na arhivsku građu izvorno nastalu u elektronskom obliku kao i nadležnost i delatnost arhiva u Srbiji.

Njime se definišu i obaveze svih stvaraoca i imaoca arhivske građe i dokumentarnog materijala.

Ukoliko do sada niste registrovani kao stvaralac i imalac arhivske građe u Istorijskom arhivu Beograda potrebno je da uz normativna akta i kopiju arhivske knjige pošaljete i kopiju akta o osnivanju ili izvoda iz APR-a kao i kontakt podatke odgovornog stručnog lica koje je zaduženo za zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala i postupanje sa arhivskom građom i dokumentarnim materijalom.

Član 14. Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti propisuje izradu sledećih normativnih akata:

- Opšti aкt o načinu evidentiranja, кlasifiкovanja, arhiviranja i čuvanja arhivsкe građe i doкumentarnog materijala (Arhivu dostaviti dva potpisana i overena primerka. Jedan primerak zadržava Arhiv, a drugi se vraća stvaraocu i imaocu).
- Lista кategorija arhivsкe građe i doкumentarnog materijala sa roкovima čuvanja (Arhivu se uz Dopis (zaveden i potpisan) dostavljaju DVA primerka Liste kategorija, koja je prethodno usvojena od strane odgovornog lica direktora/upravnog odbora /nadzornog odbora stvaraoca i imaoca arhivske građe i dokumentarnog materijala, potpisana i overena. Stranice obavezno numerisati, a na poslednjoj potpisanoj stranici ostaviti prostor za pečat Arhiva kojim ista postaje validna. Jedan overen primerak zadržava Arhiv, a drugi se vraća stvaraocu i imaocu.)
- Opšti aкt o načinu evidentiranja, zaštite, i кorišćenja eleкtronsкih doкumenata (Arhivu dostaviti dva potpisana i overena primerka. Jedan primerak zadržava Arhiv, a drugi se vraća stvaraocu i imaocu.)
Prepis arhivske knjige se dostavlja najkasnije do 30. aprila tekuće godine za dokumentarni materijal nastao u prethodnoj godini, a ukoliko do sada niste dostavljali arhivsku knjigu, onda je potrebno da dostavite kopiju cele arhivske knjige. Privredna društva dokumentaciju dostavljaju nadležnom arhivu, a Rešenje o utvrđivanju teritorije arhiva pogledajte u PDF fajlu na kraju teksta.

Preduzetnici, udruženja čiji su osnivači isključivo fizička lica i predstavništva stranog privrednog društva ili ogranka za sada nisu u obavezi da dostave Arhivu normativna akta kao ni arhivsku knjigu.

- Ukoliko dođe do eventualnih izmena, iste ćemo blagovremeno objaviti na našem sajtu - navode iz Istorijskog arhiva Beograda.

Zakonom o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti predviđena je obaveza privrednih subjekata da nadležnim istorijskim arhivima dostavljaju prepis arhivske knjige za dokumentarni materijal nastao u prethodnoj godini, a kazne za nepoštovanje odredbi se kreću od 50.000 dinara do 2 miliona dinara za pravno lice, odnosno od 5.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Rešenje o utvrđivanju teritorije arhiva:

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE