NavMenu

Nova beogradska opera - na Ušću

Izvor: Novosti Petak, 23.12.2005. 11:59
Komentari
Podeli


Kako stvari stoje, Beograd bi mogao da dobije svoju novu Operu na Ušću, pored Muzeja savremene umetnosti, saznajemo iz kancelarije glavnog arhitekte grada Đorđa Bobića.
- Već više meseci razgovara se o pitanju smeštaja Nove Opere u čemu su učestvovali stručnjaci iz sveta muzike, urbanizma i arhitekture. Razmatrano je devet lokacija, među kojima je i Trg Republike bio predložen kao jedno od mogućih mesta - priča Bobić. - Urbanistički zavod uradio je ozbiljnu analizu za sve predložene lokacije, a urađen je preliminarni program za operu u smislu - kakva i kolika treba da bude, čemu će služiti i slično. Došlo se do zaključka da minimum mora da ponudi 1.400 mesta i da sala za operu može biti i koncertna dvorana, posebno iz razloga što Beograd nema adekvatnu salu za ove namene. Sava Centar je višenamenska sala, međutim, muzika se prenosi putem pojačala a ne akustično kao što bi to trebalo i kao što je to slučaj na Kolarcu. Zatim, sem velike sale potrebna je i sala za balet, koja bi trebalo da ima oko 700 mesta. Tu su i druge neophodne prostorije - sala za probe, prostorija za tehniku (s obzirom da je Opera 50 odsto "fabrika" koja podrazumeva rad na dekoru, sceni i sličnom), magacinski prostor... Za takvu građevinu potrebno je 30.000 kvadrata što na Trgu Republike ne bi moglo da se uradi - objašnjava Bobić.
Prema njegovim rečima, postojala je i varijanta da se Opera izgradi na Trgu i da se podzemnim putem spoji sa Narodnim pozorištem kako bi se premostio problem nedovoljne kvadrature. Ispostavilo se, međutim, da bi i to bilo nedovoljno. Narodno pozorište ima svoje radionice koje se nalaze van centra grada, odakle stvari stižu kamionom. Zbog istih problema, većina evropskih opera izgrađenih u poslednjih deset godina, upravo je smeštena van strogog centra grada.
- Drugo, Opera je prilično skupa za održavanje i ne postoji ni jedna koja je sama po sebi rentabilna, već se u mnogome izdržava uz pomoć različitih donacija. Drugim rečma, potrebno je izgraditi 15.000 do 20.000 kvadrata komercijalnog prostora kako bi bazna režija mogla biti pokrivena, jer od same prodaje karata to ne bi bilo izvodljivo. To znači da bi neophodna bruto kvadratura iznosila oko 50.000 sa pratećim parking prostorom za 400 do 500 mesta. Na taj način lako bi se organizovala dostava tehničke i druge opreme, pakovanje za gostovanja i slično, što je u centru grada manje izvodljivo - kaže arhitekta grada.

On takođe ističe da su samo dve lokacije odgovarale navedenim zahtevima. Jedna je na Ušću kod Muzeja savremene umetnosti, a druga kod Hotela "Bristol" kod Savskog anfiteatra (gde postoji problem sa železnicom).
- Na kraju se ispostavilo da je lokacija na Ušću najpogodnija od svih. Nova Opera nalazila bi se u zelenom prostoru pored Muzeja, što bi dalo pun značaj i izuzetan efekat na kulturnom planu - rekao nam je Bobić.
Ono što, kako on navodi sledi, jeste da se tokom januara 2006. godine raspiše međunarodni konkurs za dobijanje najboljeg arhitektonskog rešenja, a 2007. bi se krenulo sa izradnjom projekta kako bi se naredne 2008. započelo sa izgradnjom.
- Iako je bilo drugačijih predloga od strane pojedinih stručnjaka, ipak se ne može štedeti na uštrb kvaliteta, tako što bi se Nova Opera prilagođavala nekoj lokaciji koja ne zadovoljava sve navedene potrebe. Opera se gradi za sva vremena i mora biti i nacionalnog i međunarodnog značaja jer program opere ne može da se svodi na lokaciju već mora biti primaran - ističe Bobić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.