NavMenu

Srpskim oružanim snagama isporučen ruski protivoklopni raketni sistem Kornet

Izvor: Novosti Nedelja, 26.12.2021. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Savremeni protivoklopni raketni sistem Kornet, ruske proizvodnje, isporučen je Srbiji. Time je okončana još jedna faza modernizacije oružanih snaga, koja je podrazumevala nabavku jedne od najpouzdanijih raketa za borbu protiv tenkova na svetu.

Novo naoružanje u našu zemlju stiglo je, prema nezvaničnim informacijama, u četvrtak uveče, a dopremljeno je ruskim transportnim avionom iljušin 76, koji je sleteo na vojni aerodrom Pukovnik pilot Milenko Pavlović u Batajnici. Rakete i lanseri šleperima su transportovani ka vojnim skladištima, gde će biti obavljena procedura prijema. Predstoji faza testiranja i formalnog uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Sistem Kornet, koji se nabavlja preko ruske izvozne kompanije Rosoboroneksport, smatra se samim vrhom protivtenkovske i protivoklopne raketne tehnike. Reč je o vođenom i lako prenosivom sistemu, čije se rakete laserski navode na cilj. "Jedan hitac, jedan neprijateljski tenk manje", fraza je koja opisuje efikasnost ruskih raketa.

Plan srpskih naručilaca jeste da ga u našim oružanim snagama primeni u pešadijskim jedinicama, kao udarna snaga domaćih oklopnih vozila Miloš. Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži ozbiljenije tehnološke izazove.

Vođena raketa kornet kalibra 152 milimetra, prema zvaničnim performansama, ima domet do osam kilometara, a probija oklop deblji od metra. Efikasno se koristi za uništavanje bunkera i utvrđenih objekata i oklopnih vozila i druge tehnike. Radi po principu "ispali i zaboravi", a dejstvuje sa postolja, vojnih vozila, pa čak i sa letelica.

Tokom poslednje decenije, ovim sistemom su naoružane vojske više desetina država širom sveta. Koliko je poznato, najviše korisnika je iz Azije i Afrike, a kornetom raspolažu i bogate armije UAE i Saudijske Arabije. Srbija je treći evropski korisnik, a ubojite rakete već se nalaze u naoružanju Grčke i Turske.

Raketa kornet rođena je u zavodu u ruskom gradu Tuli, koji ima višedecenijsko iskustvo u raketnim inovacijama. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i raketni PVO sistem Pancir S1, koji je od prošle godine takođe u Vojsci Srbije. Prvo vatreno krštenje kornet je imao 2003. godine. Smatra se "zaslužnim" za uspešno uništavanje više turskih tenkova leopard 2, nemačke proizvodnje na bojištu Sirije. Na njegovom nišanskom laserskom snopu našli su se i američki abramsi i izraelske merkave. Ovi guseničari smatraju se vrhom svetske tenkovske tehnologije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.