NavMenu

Veliki planovi za razvoj turizma i sporta u Čačku - U planu gradnja akva parka sa hotelom, dečjeg sportskog centra, teniskog kompleksa, zoo vrta...

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.12.2021. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Olesia Bilkei/shutterstock.com)Ilustracija
Sportski centar u Čačku mogao bi u narednom periodu da dobije nove sadržaje poput akva parka, dečjeg sportskog centra, univerzalne sportske hale, zoo vrta, eko centra...

Ukupna površina područja plana, koji je Gradska uprava u Čačku stavila na ponovljeni javni uvid iznosi 231,33 ha, a prostor je opredeljen za gradski sportski centar, gradski park, stanovanje srednje i stanovanje male gustine naseljenosti.

Gradski sportski centar

Zonu gradskog sportskog centra čini postojeći sportski centar Mladost, sa planiranim proširenjem na levoj obali reke i potpuno novim sadržajima u funkciji sporta, rekreacije, zelenila, turizma i dr. Ova dva dela (postojeći i novi) spajaće reka mostovima.

U okviru postojećeg sportskog centra planirano je uređenje kompleksa teniskih terena, kao i rekonstrukcija i sanacija svih sportsko-rekreativnih terena u sportskom centru, kao i upravne zgrade, uz dopunu pratećim sadržajima. Kompleks bazena potrebno je proširiti uz izgradnju novih bazena, a na slobodnim prostorima realizovati sportske terene u parteru, kao što su tereni za odbojku na pesku, veštačka stena i dr.

Kompleks univerzalne hale planiran jena prostoru između novoplaniranih ulica Stevana Prvovenčanog, Knićaninove, Belog Damjanovića i hidromelioracionog kanala.

Univerzalna (multifunkcionalna) hala bila bi organizovana tako da nudi mogućnost organizovanja sportskih takmičenja, rekreaciju profesionalaca kao i rekreaciju i zabavu stanovnika grada Čačka ali i okolnih gradova i naselja. Hala bi bila namenjena različitim vidovima sportskih aktivnosti.

Kompleks sa objektom univerzalne hale bi osim sportskih bio namenjen i kulturnim, edukativnim i zabavnim sadržajima. Moguća je i realizacija muzeja sporta, ali i pretaćih i poslovno-komercijalnih sadržaja (bioskop na otvorenom, restorani, kafići i sl.), kao i "medicinskog instituta" za sport, vatrogasne i policijske službe, prostora za medije.

Kompleks akva parka predviđen je na prostoru između novoplaniranih ulica Stevana Prvovenčanog, Belog Damjanovića i levo obalnog odbrambenog bedema.

U okviru njega treba, kako se navodi, predvideti ulazni blok, hotel sa apartmanskim smeštajem i wellness-om, bazene za sportske i razne vrste rekreativnih aktivnosti sa vodenim atrakcijama i sistemom tobogana (bazeni za relaksaciju, piratsko ostrvo, divlja reka, dečiji raj, bazen sa talasima, pećinski bazeni i sl.). Oko bazena predvideti razne tipove plaža, a između njih zelenilo. Kompleks upotpuniti ugostiteljskim sadržajima, disperzivno postavljem u celom prostoru, kao i pratećim kao što su uprava, kabine za presvlačenje, prva pomoć i dr.

Dečiji sportski centar je planiran na prostoru između novoplanirane Ulice Belog Damjanovića i levo obalnog odbrambenog bedema, uz kompleks akva parka.

Svojim sadržajima ovaj oblik centra bio bi prilagođen u pogledu igara i aktivnosti potrebama dece. Sadržaji bi bili u funkciji aktivnosti kroz koja deca stiču znanja iz oblasti sporta a da pritom što bolje razviju svoje motoričke sposobnosti. Sportski tereni, vežbališta, sprave treba da budu prilagođeni deci po uzrastima. Dečiji sportski centar obuhvata terene i objekte, dimenzionirane za decu, a namenjene sportskoj i korektivnoj gimnastici, atletici, vežbanju na spravama, osnovnim sportovima sa loptom i sportova sa reketom (košarka, rukomet, odbojka, fudbal, tenis, badminton, stoni tenis i sl.).

U okviru kompleksa predvideti i prateće komercijalne sadržaje.

Teniski kompleks predviđen je na prostoru između novoplanirane Ulice Belog Damjanovića i hidromeliracionog kanala, uz kompleks zatvorenog bazena i dečijeg sportskog centra.

Ovaj prostor bi bio namenjen rekreaciji građana i profesionalcima, školi tenisa, kao i održavanju zvaničnih teniskih turnira. Obuhvatio bi terene na otvorenom sa mogućnošću njihovog natkrivanja u zimskom ciklusu kako bi kompleks bio aktivan tokom cele godine ili kombinacija otvorenih i zatvorenih terena (polivalentna dvorana sa pratećim sadržajima). Centralni teren uraditi sa gledalištem.

Pored terena u sklopu kompleksa predviđen je i objekat sa prostorijama za upravu, za rekreaciju (teretana, fitnes i sl.), za relaksaciju (sauna, đakuzi, masaža, aroma terapija i sl.), klupske prostorije za članove tenis kluba, prodavnica za tenisku opremu, prostorija za španovanje, restoran, kafe i dr.

Zona centralnih funkcija formirana je na prostoru između ulice Sportski centar 6, hidromelioracionog kanala i ulica Knićaninove i Sportski centar 2.

Kako bi se sportsko-rekreativni sadržaji upotpunili i prostor uz kanal postao atraktivniji planirana je revitalizacija i rekonstrukcija kanala koji bi stalno bio ispunjen vodom. Uz kanal su potencirani i formirani jaki pešački koridori sa zelenilom. Uz pešačke komunikacije predviđeni su objekti centralnih funkcija kako bi ovaj prostor doživeo svoju punu afirmaciju.
(Foto: JP Gradac Čačak)
Na ovom prostoru gradili bi se objekti ili kompleksi u kojima su dozvoljene turističke, komercijalne, kulturne, poslovne, ugostiteljske, centralne, sportske i rekreativne namene i sl.

Na slobodnom prostoru između novoplaniranih ulica Stevana Prvovenčanog, Belog Damjanovića, Sportski centar 1 (Bulevar Tanaska Rajića) i zapadne granice plana predviđen je novi kompleks zoo vrta.

Zoološki vrt predvideti sa mnoštvom atraktivnih životinjskih vrsta uređen sa elementima botaničke bašte. U okviru kompleksa planirana je izgradnja novih objekata (u skladu sa njegovom funkcijom) i volijera za držanje životinja, kao i specifičnih ambijenata na otvorenom prostoru shodno određenoj vrsti životinja. U sklopu zoološkog vrta izgraditi objekte za upravu, edukaciju, uslužne prostorije, radionice, prostor za seminare i druge prateće sadržaje. Obrazovni program realizovati izgradnjom multimedijalnog edukacionog centra (edukacija iz oblasti ekologije, zoologije, biologije i sl.) u skladu sa savremenim pedagoškim i didaktičkim standardima.

Ispred centra predvideti multifunkcionalni trg.

Prostor zoo vrta projektovati sa puno zelenila međusobno ispresecanog stazama za šetanje, koje bi ujedno služile i za vozila za dostavu, interventna vozila i eventualno za voz za razgledanje. Sa južne strane kompleksa predviđen je javni parking prostor sa pomoćnim objektom (info-pult, prodavnica, sanitarne prostorije i dr.).

Planiranom regulacijom korita reke Zapadne Morave (prema Glavnom projektu regulacije - stabilizacije korita reke) na području "Suve Morave" o(p)staje najveće ostrvo – Ada, uz izmenjenu regulaciju samog ostrva. Ada se nalazi u inundacionom području, nebranjenoj, plavnoj zoni Zapadne Morave, i njeno uređivanje će se vršiti u potpunosti u skladu sa Zakonom o vodama i uslovima nadležnog javnog vodoprivrednog preduzeća.

Prostor ade u budućem periodu biće u funkciji zelenila i rekreacije, uz maksimalno očuvanje prirode i kvalitetnog zelenila.

Prostor ade urediti na sledeći način:deo pod šumom – zadržati postojeću šumsku vegetaciju sa karakterom prirodnog rezervata. Ovaj deo obuhvata centralni i zapadni deo ostrva koji su pod šumom, deo namenjen rekreaciji, u istočnom delu ostrva i plažu po obodu ostrva gde se može organizovati rekreativna ponuda i novi sadržaji.

Na ostrvu je neophodno predvideti sistem staza koji bi opsluživao ceo prostor (pešačke, biciklističke, trim i dr. staze) i povezao sve sadržaje. Na istočnoj strani ostrva mostovskom konstrukcijom planirano je povezivanje postojećeg sportskog centra sa adom i preko nje sa zeleno-rekreativnom zonom na levoj obali. Ova veza namenjena je pešacima i biciklistima.

Urbanistička celina zeleni punkt (odmorište) nalazi se uz novoplaniranu biciklističku stazu i levo obalni odbrambeni bedem. Planirana je kao uređena zelena površina sa odmorištem za pešake i bicikliste. U okviru ovog prostora realizovati odmorište sa nadstrešnicama, bicilistički punt, pešačke staze, manji ugostiteljski objekat, javni toalet, urbani mobilijar i obilje zelenila (kombinacija niskog i visokog rastinja) i dr.

Eko-centar planiran je za ostvarenje rekreativno-edukativnih programa čiji je cilj afirmacija prirode i prirodnih vrednosti, upoznavanje sa posebnostima ekosistema i kulturom konkretne sredine (vrednostima rečnih, močvarnih i jezerskih ekosistem) i afirmacija rekreativnog sporta. Centar je namenjen svim starosnim grupama, posebno mlađim populacijama u smislu edukacije.

Centar je planiran uz levoodbrambeni bedem reke u branjenom području, u severozapadnom delu plana. Formiran je tako da se razvija uz rukavac reke Zapadne Morave, uz ulice Stevana Prvovenčanog i Belog Damjanovića. Prostor bi bio uređen da bude u funkciji ekološko istraživačkog rada i edukacije, kako mlađe tako i starije populacije.

Uz levu obalu reke Zapadne Morave planiran je širok koridor namenjen pešacima, biciklistima, turističkom voziću, komunalnim i interventnim vozilima i dr. Na prostoru od brane do ade planirana je gradska plaža - kupalište na levoj obali.

Prostor uzvodno od gradske plaže, u pravcu zapada, urediti kombinacijom zelenih i sportsko rekreativnih površina u parteru. U okviru ovog prostora realizovati staze, izletište, terene na otvorenom (badminton, boćanje, adrenalin park i sl.), odmorišta sa spravama za vežbanje (karike, vratilo, greda, kosa klupa razboj, cik-cak balvani i slično), terene za sportove na vodi (kajak, kanu, jedrenje na dasci polo i dr.) i dr.

Gradski park

Koncept razvoja grada Čačka, kako se navodi, između ostalog, predviđa da grad "siđe" na reku.

- Koridor reke postaće pešačka arterija grada, zona zelenila, sporta i rekreacije. Planiranim sadržajima uz reku, grad će biti povezan sa zelenilom van naselja i otvoriti koridor prema Ovčar Banji. Zelenilo i organizacija zelenih površina na teritoriji gradskog naselja Čačak planirani su kao specifičan celovit sistem od izuzetnog značaja za funkcionisanje grada i obezbeđenje zdravije životne sredine - navodi se u planu.

Jedan od segmenata tog sistema je i novoplanirani gradski park na obali Zapadne Morave. Nadovezujući se na postojeći sportski centar, u pravcu zapada razvija se gradski park planiran sa bogatim zelenilom i sadržajima zabavno-rekreativnog karaktera, koji će doprineti atraktivnosti ovog prostora.

Pristup parku predviđen je iz Ulice vojvode Stepe preko novoplanirane saobraćajne komunikacije uz reku Lupnjaču.

Plan je izgradio JP Gradac - javno preduzeće za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve - Čačak, a javni uvid će trajati do 27. decembra.

Pogledajte infomapu akva parkova u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.