NavMenu

Budžet od gotovo 36 milijardi dinara za 400 kapitalnih projekata u Novom Sadu u 2022. godini

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2021. 15:02
Komentari
Podeli
(Foto: Lazar Gugleta / Unsplash)
Sa ponosom mogu da najavim da je pred nama najveći budžet Grada, u iznosu od 35 milijardi i 866 miliona dinara, рrekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dodajući da je budžet koncipiran kao socijalno odgovoran i razvojni.

Kako je rekao na godišnjoj konferenciji za novinare, u poslednjih 10 godina, budžet Grada je uvećan za 122%, jer je 2012. godine iznosio 16 milijardi i 94 miliona dinara, a još je bolјi trend kada je reč o kapitalnim rashodima, što je stavka u budžetu iz koje se finansira povećanje kvaliteta života građana i koja pokazuje snagu Grada.

- U budžetu 2012. godine za kapitalne projekte bilo je opredelјeno 4 milijarde i 342 miliona dinara, a u predlogu budžeta za 2022. godinu, predvideli smo 13 milijardi i 716 miliona dinara što je više za 215%. Najveći izvor prihoda za budžet Grada je porez na zarade i on iznosi 11 milijardi i 736 miliona dinara. To je rezultat dolaska velikih kompanija, proširenja kapaciteta domaćih privrednika i pojave sve većeg broja malih preduzeća. To pokazuje da raste broj zaposlenih i da rastu plate u Novom Sadu. Trend rasta prihoda vidi se i na primeru poreza na imovinu od kojeg se u budžet slilo 5 milijardi i 805 miliona dinara zahvalјujući tome što je Grad popisao mnogo veći broj objekata koje oporezuje i što su Novosađani odgovorne i redovne platiše, a sada smo kroz E-upravu omogućili da im to bude još dostupnije – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako se dodaje na sajtu Grada, Vučević je rekao da će se finansirati 400 kapitalnih projekata, od toga 206 je započeto u 2021. godini, a biće još 194 nova projekta za 2022. godinu, od kojih će kompleksniji ući u plan budžeta za 2023/24. godinu.

- Reč je o 13 milijardi i 718 miliona dinara što sa 38,57% učestvuje u ukupnom budžetu Grada. Jedan od najznačajnijih novih projekata je pešačko-biciklistički most između Keja i Petrovaradinske tvrđave, vredan 4,5 milijardi dinara i do kraja godine biće potpisan strateški sporazum sa Pokrajinskom vladom da se taj projekat finansira od 2022. do 2028. godine. Za 2022. obezbedili smo 67 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju, raspisan je tender i očekujem da na leto 2022. idemo u projekat i izgradnju. Tražićemo da deo finansijskih obaveza preuzmu izvođači, da nađemo partnere koji će moći građevinski i finansijski da ponesu deo tereta. Potom, tu je projekat biciklističke staze Novi Sad – Futog, duge 10,5km, za šta je planirano 85 miliona dinara – istakao je Vučević.

Kako se čulo na konferenciji, u planu je i izgradnja kružne raskrsnice na Bulevaru cara Lazara kod Naučno-tehnološkog parka, vredna 155 miliona dinara, što će biti realizovano zajedno sa Pokrajinom. Takođe, ta dva nivoa vlasti udruženo će realizovati projekat uređenja Almaškog kraja vredan 580 miliona dinara.

- Upisali smo 17.000 dece u PU Radosno detinjstvo gradimo tri nova vrtića u naselјima Sajlovo, Veternik i Adice, a gradićemo i objekat u Ulici Miše Dimitrijevića, gde je nekad bila Policijska stanica. Gradićemo novu osnovnu školu na Jugovićevu, za šta je potrebno 652 miliona dinara, a 101 milion smo predvideli za sledeću godinu. Sa Pokrajinskom vladom finansiraćemo izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji Laza Kostić, a Grad je za narednu godinu opredelio 71 milon za izgradnju fiskulturne sale u OŠ Desanka Maksimović. Za proširenje vrtića u Kovilјu obezbedili smo 114 miliona dinara. Mnogo ćemo ulagati i u komunalnu infrastrukturu. Radićemo kanalizaciju u Veterniku, potom izvorište Ratno ostrvo, kao i vodovod u Begeču za koji smo u 2022. godini planirali 50 miliona dinara – izjavio je gradonačelnik Vučević.


On je takođe rekao da će biti ulagano u gradske radne zone, te da u okviru republičkog projekta "Čista Srbija" Grad ima ugovorene radove u iznosu od 27 mil EUR. Time će biti finansirana izgradnja kanalizacione infrastrukture na Čeneju i u Kisaču, biće rekonstruisana kanalizaciona mreža na Limanima 1 i 2, kako više ne bi bilo neprijatnih mirisa, a u akte tog projekta ušla je i izgradnja Centralnog prečistača otpadnih voda.

Na konefernciji gradonačelnika rečeno je i da je na on lajn platformi "Tvoj grad" bilo više od 10.000 glasova Novosađana, te da je u budžet za 2022. godinu ušlo finansiranje 10 projekata koje su oni najbolјe ocenili, a koje je Grad predložio i 10 projekata koje su kandidovali sami građani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.