NavMenu

U narednoj godini najavljeno više od 200 mil EUR za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2021. 13:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Dmitry Kalinovsky)Ilustracija
Država je obezbedila dovoljno sredstava za unapređenje energetske efikasnosti, jer je to nacionalni projekat i cilj, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji tri osnovne škole i predškolske ustanove u Užicu.

Ona je rekla da će u narednoj godini biti uloženo više od 200 mil EUR kako bi se smanjila potrošnja energije, jer se u Srbiji troši i do četiri puta više nego što je prosek u zemljama EU.

- Za sledeću godinu obezbedili smo više od 200 mil EUR za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela. To je i nacionalni prioritet i cilj da jedinicama lokalne samouprave i domaćinstvima omogućimo da unaprede energetsku efikasnost, odnosno smanje potrošnju električne i toplotne energije. To je pitanje i energetske i finansijske racionalnosti, a ujedno i smanjenje emisije štetnih gasova - rekla je Mihajlovićeva, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Dodala je da projekat o sanaciji tri osnovne škole i vrtića u Užicu predstavlja primer kako država pomaže i podstiče unapređenje energetske efikasnosti. Vrednost radova, koji počinju 17. januara, jeste 1,8 mil EUR.

- Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80%, a potrošnja će biti niža za 70%. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove - rekla je ona.


Mihajlovićeva je najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, izjavila je da taj grad ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti i zahvalila Ministarstvu na podršci.

- Ove godine smo za unapređenje energetske efikasnosti izdvojili 50 miliona dinara, a naredne ćemo za tu namenu povećati budžet za skoro 20 miliona. Realizovali smo niz projekata sa Ministarstvom i hvala na podršci koju sve vreme dobijamo. Imamo spremljene projekte i za narednu godinu - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.