NavMenu

U Kuli se planira izgradnja još tri vetroparka

Izvor: RTV Nedelja, 19.12.2021. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Grzegorz Gorniak/unsplash)Ilustracija
Korišćenje vazdušnih struja i upotreba energije vetra najmanje zagađuje životnu sredinu, a daje značajne količine električne energije što pokazuju primeri vetroparkova u mnogim zemljama Evropske unije. I ako je naša zemlja još uvek pionir u korišćenju snage vetra, kao reprezent odlične prakse proizvodnje električne energije iz snage vetra u našoj zemlji je prvi vetropark u Kuli, a tri vetroparka u Vojvodini pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava. Zbog opravdanosti ovakve investicije u Kuli je planirana izgradnja još tri vetroparka kompanije MK Fintel Wind, dok u opštini Kula navode da je u pripremi izgradnja i solarnih panela drugog investitora iz Australije, a koji su već poslali pismo o namerama.

Povoljni vetrovi, košava i severac opravdali su investiciju prvog vetropakra izgrađenog u Kuli, a ovaj projekat kažu da je "probio led" kada je reč o korišćenju obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Da bi proizvodili dovoljno električne energije, vetrogeneratori moraju imati konstantne verove, što se na ovoj lokaciji pokazalo kao idealno, stoga će biti izgrađeno još tri.

- Naša firma za sada ima ukupno tri vetroparka u Vojvodini i oni skupa pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava, planirano je još tri da se grade ovde u Kuli, i to Kula2, Kula3 i Kula4. Takođe, kompanije MK grupa i Fintel energija planiraju i jedinstven projekat u ovom delu Evrope - Agro Solar to je primena solarnih panela sa određenom agrotehničkom zaštitom, a ispod kojih će se uzgajati određene biljne kulture bez upotrebe pesticida - rekao je Luka Adžić, rukovodilac vetroparka MK Fintel Wind

Sa privrednog aspekta ulaganja u ovakve projekte donose razne koristi, a najavljene su i nove investicije u obnovljive izvore eneregije.

- U planu je izgradnja još tri vetrogeneratora i da se pravi jedna velika solarna elektrana, to je privatna investicija na privatnim parcelama, a opština Kula je partner koji urbanistički i planski uređuje taj prostor. Jedna druga priča je pismo o namerama koje je stiglo je u našu opštinu pre nekoliko dana, to je inicijativa jedne australijske kompanije koja proizvodi solarne panele. Tu ćemo imati i direktne koristi - Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula.

- U Srbiji taj potencijal nije ni malo zanemarljiv i mi čak imamo negde oko 15 procenata ukupno instalisanih kapaciteta dobijenih iz obnovljivih izvora energije. Jedan od prvih vetroparkova je u Zapadnobačkom okrugu napravljen u opštini Kula italijanske i domaće kompanije i to je bila investicija 15 miliona evra i koja pokazuje koliko je značajno korišćenje ovakvih potencijala - rekao je Zoran Bulatović, direktor u PKS – Regionalne privredne komore u Somboru.

Koliko su značajne ovakve investicije govori podatak da samo tri vetrogeneratora u Kuli proizvedu električne energije za potrebe 7.000 domaćinstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.09.2023.  |  Građevina

Između Veternika i Sajlova u Novom Sadu gradiće se novo stambeno naselje

Konurbacija novosadskih naselja evidentna je decenijama unazad. Međutim, razvoj perifernih naselja, kao lokacija potencijalno mirnih i kvalitetnih za život u blizini grada, vidljiv je čak i danas. U tom pravcu rani javni uvid u plan generalne regulacije Veternika predviđa povezivanje ovog prigradskog naselja sa Sajlovom. Reč je o predmetnoj lokaciji od 8,3 hektara na kojoj se planiraju različiti sadržaji, sa najvećim udelom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.