NavMenu

Predstavljen Program Polis - Podrška lokalnoj infrastrukturi Srbije vredna 21 mil EUR

Izvor: PR Petak, 17.12.2021. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
U organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održana je "Uvodna konferencija Programa Polis – Podrška lokalnoj infrastrukturi Srbije". Vrednost Programa je 21 mil EUR i finansira se zajednički od strane vlada Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije.

Program Polis sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, uz podršku Nemačke razvojne banke KfV (KfW). Biće realizovano 25 infrastrukturnih projekata u 11 opština na teritoriji Republike Srbije. Deo programa su komponente mekih mera, koje sprovodi ASB (ASB), a koje obuhvataju rad sa decom školskog uzrasta kroz edukativne i psihosocijalne radionice, kao i rad sa odraslima, kao podrška socijalnoj inkluziji i uključivanju na tržište rada. Aktivnosti u okviru programa započete su sa realizacijom početkom ove godine.

- Svi mi ovde prisutni, kao i građani naše zemlje koji direktno ili indirektno učestvuju u ovom programu, imamo želju, kao i dužnost da stvaramo uslove za bolji život naših građana. To je primarni cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to je cilj koji možemo ostvariti samo zajedničkim snagama. Infrastrukturni deo ovog programa, koji se realizuje sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, podrazumeva rekonstrukcije i adaptacije postojećih, ali i izgradnju potpuno novih objekata u oblasti školstva, zdravstva i socijalne zaštite - rekla je državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović otvarajući konferenciju.

Kristijan Šiling prvi sekretar i rukovodilac međunarodne razvojne saradnje Savezne Republike Nemačke u Srbiji istakao je važnost bilateralnih odnosa i saradnju dve zemalja u okviru Programa Polis.

Direktor Kancelarije KfW u Srbiji, Ridiger Hartman predstavio je značaj Nemačke razvojne banke i novčanu donaciju u okviru Programa Polis.

Marko Blagojević direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izneo je podatke infrastrukturnih komponenata, predstavljajući stanje i planove u ovoj oblasti.

- One podrazumevaju rekonstrukcije, adaptacije, dogradnje postojećih, kao i izgradnje novih objekata širom Republike Srbije među kojima su škole, predškolske ustanove, centri za socijalni rad i zdravstveni centri - rekao je Blagojević.

U okviru mekih mera uručeni su računari centrima za socijalni rad u opštinama u kojima se sprovodi Program Polis. Direktor ASB-a (ASB) Gordan Velev predstavio je realizaciju ove komponente.

- Ovo je veoma značajan projekat za ASB. U svih 11 opština smo ostvarili izuzetnu saradnju sa lokalnim vlastima i institucijama, ali pre svega sa korisnicima. Interesovanje je veliko od samog početka, posebno među decom školskog uzrasta koja su zbog posledica COVID19 pandemije imala propuste u nastavi i imaju teškoće da prate gradivo. Već na polovini smo ostvarili više od 80% planiranih rezultata za ceo projekat sa preko 7.000 pojedinačnih poseta radionicama od sredine maja do kraja novembra. Od ukupno planiranih 900 radionica, do kraja novembra održana je čak 721 - rekao je Velev, direktor kancelarije za Srbiju Arbeiter-Samariter-Bund.

Prvi realizovani objekti Projekta Polis biće otvoreni za lokalno stanovištvo krajem decembra 2021. i početkom 2022. godine. Među partnerima projekta su još Nemačka saradnja i Ambero čiji su ciljevi prosperitet Srbije i Zapadnog Balkana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.