NavMenu

Započeli razgovori o sveoubuhvatnoj reformi sistema obrazovanja u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 17.12.2021. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: purplequeue/shutterstock.com)Ilustracija
U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počeli su razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije, kao ključa za kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva. Ovo važno pitanje otvoreno je na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, donetog na inicijativu Unije poslodavca Srbije.

Predstavanici Unije su na sastanku izneli da su privrednici rešeni da aktivno učestvuju u kreiranju novih obrazovnih profila potrebnih za novo tržište rada i reviziju postojećih, ali i da se očekuju određeni državni podsticaji za one poslodavce koji bi bili direktno uključeni u proces obrazovanja kroz pružanje radnih praksi i obuka u realnom okruženju, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Na sastanku je zaključeno da će se krenuti u analizu postojećeg stanja, na osnovu kojeg će se doći do egzaktnih činjenica, a koje će poslužiti u procesu reforme. Na osnovu toga će se profilisati broj škola i zanimanja. Zaključeno je takođe da škole moraju biti otvorenije ka tržištu rada. Potrebna je i jača medijska kampanja o potrebama tržišta rada i atraktivnim zanimanjima.

Na kraju je zaključeno da je ovo dobar početak dijaloga koji se mora nastaviti, a sve kako bi se u kratkom periodu mogli preduzeti konkretni koraci koji će doneti vidljive rezultate u cilju održivog razvoja privrede i društva.

U inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se "Republika Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede".
Tagovi:
obrazovanje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.