Izvor: Beta | Četvrtak, 16.12.2021.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povećanje poslovanja u 2022. očekuje 70% članica Američke privredne komore u Srbiji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Planovi privrednika u Srbiji za rast biznisa pozitivniji su u odnosu na prethodnu godinu, a 70% članica Američke privredne komore (AmCham) očekuje povećanje obima poslovanja i investicija u narednoj godini, dok 56% planira novo zapošljavanje, pokazalo je novo istraživanje AmCham-a o poslovnoj klimi i poverenju investitora "Deveto prolazno vreme".

Kako je istaknuto na predstavljanju istraživanja, dve trećine kompanija članica AmCham-a (69%), poslovnu klimu u Srbiji ocenjuje kao umereno povoljnu i daje joj prosečnu ocenu 2,8 na skali od jedan do pet, što je dominantna ocena i godinama unazad.

Istraživanje je pokazalo da su, u poređenju sa rezultatima od prethodne godine, očekivanja u pogledu rasta biznisa veća za 14%, i u rangu su sa planovima za 2018. i 2019, ali i dalje nešto ispod planova za 2020. godinu.

Za oporavak privrede u 2022. i dalje ključni unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava, smanjenje korupcije, dalji razvoj e-Uprave i efikasnija administracija, ali i saradnja javnog i privatnog zdravstva.

- Naša privreda je ove godine imala zaista robustan rast, ali ovogodišnji izazovi, koji su osim efekata pandemije bili i rast inflacije i energenata, svakako predstavljaju izazov i za sledeću godinu - izjavio je predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

Dodao je da će zbog toga privreda imati težak zadatak i u narednoj godini te je neophodno da država sa svoje strane smanji administrativni teret i regulatorni rizik na minimum.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da uticaj pandemije u ovoj godini na poslovanje AmCham članica značajno manji nego što je to bio slučaj prethodne godine.

Četvrtina članstva očekuje pad, dok je prošle godine pad poslovanja imalo dve trćine članstva.

Kao i prošle godine, uticaj pandemije se najviše odrazio na pad profita i prihoda, a manje na zaposlenost i investicije.

Situacija je bitno drugačija u uzorku mikro i malih preduzeća van AmChamčlanstva, koje je takođe anketirano.

Više od polovine ovih ispitanika prijavilo je pad prihoda i profita, dok je pad zaposlenosti upola ređi.

Kada su u pitanju mere državne pomoći, većina kompanija članica AmCham-a (63%) nije ih koristila. Kompanije članice koje su koristile državnu pomoć uglavnom spadaju u kompanije male i srednje veličine.

Istovremeno, većina ispitanih mikro i malih preduzeća (69%) koristila je državnu pomoć.

Prema mišljenju privrede, organizacija procesa vakcinacije kao i njihova dostupnost odlično su ocenjeni, dok je prioritetna mera koje Vlada treba da preduzme dok traje pandemija unapređenje saradnje javnog i privatnog zdravstva.

Takođe, više od polovine članica smatra da je obavezujuća vakcinacija za radno aktivno stanovništva neophodna kako bi se poslovanje u pandemiji normalizovalo.

Ukazano je i da je Srbija kao investiciona destinacija generalno bolje ocenjena od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali lošije u odnosu na susedne države koje su članice Evropske unije.

Kao i prethodne dve godine, prema mišljenju AmCham članica, najvažnije su institucionalne reforme - unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava, kao i smanjenje korupcije.

Treći prioritet AmChamčlanice vide u daljem razvoju eUprave (čiji dosadašnji razvoj povoljno ocenjuju) i daljim naporima za unapređenje efikasnosti administracije.

U poređenju sa prethodne dve godine, transparentniji i efikasniji sistem javnih nabavki se ističe kao nešto veći prioritet.

Kao ključne izazove za narednu godinu, AmCham članice vide u dostupnosti ljudskog kapitala, a zabrinutost izaziva inflacija, kao i rast cena energenata.

Što se tiče budžetskih ulaganja koja su neophodna za dugoročni rast, kao i ranijih godina AmChamčlanice primat daju ulaganju u obrazovane.

U odnosu na ranije godine neophodnost ulaganja u životnu sredinu je posebno istaknuta, kao i u zdravstvo, za vreme trajanja pandemije.

Kada je reč o mikro i malim preduzećima koja nisu AmCham članice, prioriteti se umnogome poklapaju, ali su njima važni i dalji napori na smanjenju sive ekonomije i smanjenju nelojalne konkurencije.

Mali: Rast BDP-a Srbije ove godine biti 7,4%

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da se tokom prethodne dve godine pandemije država reagovala brzo i sveobuhvatno, te da je u tri paketa pomoći građanima i privredi dato više od osam milijardi evra.

- Tako je zadržana makroekonomsku stabilnost, o čemu govori podatak da će rast BDP-a Srbije ove godine biti 7,4% , a javni dug na nivou od 58,2% BDP-a - kazao je on i dodao da se naredne godine očekuje rast od 4,5 do pet odsto.

Mali smatra da je to uticalo da se zadrži poverenje postojećih investitora, ali i da se privuku novi.

- Samo u prvih 10 meseci ove godine imamo priliv stranih direktnih investicija od 3,1 mlrd EUR, ubedljivo najviše na prostoru Zapadnog Balkana - kazao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, država će u narednom periodu raditi na tome da još više olakša poslovanje privrednicima, kao i da poboljša privredni ambijent.

- Jedan od prioriteta Vlade Srbije je digitalna transformacija, a za Ministarstvo finansija su posebno važni projekti uvođenja e-fiskalizacije, kao i novi sistem e-faktura, koji će biti u upotrebi od 1. maja naredne godine - rekao je Mali.

Ponovio je da se politika rasta BDP-a zasniva na rastu potrošnje, zbog čega će se povećati plate u javnom sektoru, penzije i minimalni dohodak, kao i na kapitalnim investicijama za koje je u bzdžetu za narednu godinu izdvojeno 486 milijardi dinara.

Godfri: Srbija je danas lider Zapadnog Balkana

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kazao je da su na godišnjicu 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije "odnosi između dve zemalje bolji nego proteklih godina i stalno napreduje".

Ocenio je da je "glavni katalizator naših odnosa dinamičan razvoj srpske privrede".

- Srbija je danas lider Zapadnog Balkana. Njena privreda se pokazala kao jedna od najžilavijih u Evropi, a makroekonomska stabilnost i fiskalana konsolidacija omogućili su joj da pokrene ozbiljne investicije u ključnim sektorima-energetici, zdravstvu, infrastrukturi i digitalnoj transformaciji - rekao je ambasador SAD.

Podsetio je da su u većini vodećih grana srpske privrede prisutne najbolje američke kompanije, poput NCR, Majkrosofta, Behtela, Fajzera.

- U poslednje dve decenije američke firme su investirale više od četiri milijarde dolatra u Srbiju i zaposlile više od 20.000 ljudi - kazao je on.

Dodao je da mnoge američke kompanije iz oblasati visoke tehnologije rado investiraju i šire poslovanje u Srbiju, jer nudi stabilnost i predvidivu poslovnu klimu.

On je istakao da istovremeno, još uvek treba pobediti sivu ekonomiju, omogućiti fer utakmicu u proceduri javnih nabavki, garantovati siguran IT okvir, sposoban da zaštiti osetljive podatke klijenata i građana i postići veću efikasnost pravosuđa, što je, naglasio je, ključno za dalji razvoj srpske privrede.

Podseća se da AmCham istraživanje poslovne klime i poverenja investitora "Deveto prolazno vreme" daje prikaz percepcije članstva AmCham -a o poslovnom okruženju u Srbiji i njihovom poslovanju u tekućoj i planovima za narednu godinu.

AmCham istraživanje sprovedeno je uz pomoć Ipsos Stratedžik Marketing-a, u periodu od avgusta do oktobra ove godune, a od 210 članica te asocijacije 154 je učestvovalo u istraživanju, dok je istovremeno na pitanja odgovaralo i 150 malih i mikro preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE