NavMenu

Poljska predstavila inovativna ekološka rešenja u oblasti transporta - Prva domaća lokomotiva i autobus na vodonik

Izvor: Promo Četvrtak, 16.12.2021. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: akitada31/Pixabay)
Poljska poslednjih godina intenzivno radi na razvoju inovativnih ekoloških rešenja u domenu transporta i rezultati su sada postali vidljivi. Najpre je u septembru premijerno prikazana prva domaća lokomotiva na vodonik, a zatim već sledećeg meseca je poljski proizvođač autobusa predstavio autobus koji kao pognosko gorivo koristi litijum-titnijumske baterije i vodonik.

SM42-6Dn, prototip prve poljske lokomotive na vodonik, bila je verovatno najviše očekivana premijera Međunarodnog sajma železnica TRAKO 2021 održanog u septembru.

Nastala je kao rezultat saradnje poljskog proizvođača šinskih vozila PESA sa najvećim železničkim operatorom u zemlji, PKP SA, i poljskim državnim naftnim koncernom PKN Orlen.

Predstavljanje prve domaće lokomotive na obnovljivo "gorivo budućnosti", premijer Mateuš Moravjecki ocenio je kao događaj od ključnog značaja za ubrzanje razvoja ove vrste tehnologije u Poljskoj.

Lokomotiva SM42 6Dn je 4-osovinska ranžirna lokomotiva sa vučnim motorima 4x180kV i pogonom na vodonika sa nultom emisijom štetnih materija.

Energiju proizvode dve vodonične ćelije koje potpisuje Ballard. Ćelija od 85 kV je zapravo sistem koji generiše napon u hemijskoj reakciji vodonika sa kiseonikom iz atmosfere. Vodonik se skladišti u rezervoarima od 175 kg, a jedno punjenje omogućava 24-časovno ranžiranje lokomotive.

Lokomotiva je opremljena i sistemom autonomne vožnje, kao i protivsudarnim sistemom za prepoznavanje prepreka.

Koncept i moderan dizajn lokomotive delo su konstruktora iz poljskog grada Bidgošč (sedište kompanije PESA), a u realizaciji su učestvovali i mnogi renomirani domaći i strani partneri poput kompanija ABB, Ballard, Vorthington, Luccini, Ravag, TSA i CADD.

Leh Lipinjski, šef vodoničnih projekata u kompaniji PESA najavio je da posle predstavljanja prototipa slede faze ispitivanja i istraživanja, posle čega bi lokomotiva trebalo da bude puštena u rad sledeće godine u rafineriji u Plocku.

PESA je pre dve godine odredila železnički transport sa niskim emisijama kao osnovnu strategiju kompanije i osmislila novu platformu za putnička vozila Pesa Regio160 na bazi električnih pogona napajanih preko nadzemnog kontaktnog voda, baterija ili vodoničnih gorivih ćelija, u okviru koje radi i na drugim projektima vozila sa niskim emisijama.

Prema najavama, prvo PESA putničko vozilo na vodonik, trebalo bi da bude pušteno u kolosek na prelazu 2025. i 2026. godine.

- PESA potvrđuje kompetentnost i inovativnost poljske industrije. Ova lokomotiva je početak puta voza na vodonik do poljskog putnika, i još jedan korak na putu ka bezbednoj, udobnoj i ekološkoj poljskoj železnici – rekao je poljski ministar infrastrukture Andžej Adamčik na predstavljanju lokomotive i dodao da tehnologije u železničkom transportu mogu biti ključni faktor smanjenja emisije CO2.
(Foto: akitada31/Pixabay)
Još jedan poljski gigant, čuveni proizvođač autobusa Autosan osnovan daleke 1832, sa iskustvom od 189 godina i proizvedenih 114.500 vozila, u oktobru je predstavio Sancity 12LF H, autobus dizajniran na bazi električnih autobusa, sa litijum-titanijumskom baterijom LTO IMPACT kapaciteta do 45 kWh, DC sistemom za punjenje i vodoničnom ćelijom od 70 kW.


Autobus dug 12 metara, sa kapacitetom do 85 putnika, može da vozi do 400 km sa jednim punjenjem, koristeći vodonik uskladišten u tankovima na krovu vozila i fotonaponske module na staklenim panelima. Gorivo se menja za nekoliko minuta.

Vozilo je potpuno bez emisije štetnih gasova, a jedine materije koje se emituju tokom vožnje su voda i para.

Karakteriše ga i ekstremno nizak nivo buke, potpuno odsustvo vibracija i hibridni sistem grejanja – vodeni agregat kombinovan sa konvektorima i grejačima, koji koristi otpadnu toplotu iz sistema za hlađenje motora i opreme za napajanje.

Ovaj autobus poseduje i sistem podrške vozaču na putu, sistem upozoravanja za pešake, bicikliste i motocikliste po principu "bele buke", monitoring sistem za vozače koji detektuje zevanje i pospanost, pušenje i korišćenje mobilnog telefona, kao i automatski sistem za gašenje požara u motoru.

Od ekoloških gradskih autobusa, Autosan u ponudi ima i Sancity 12LF CNG niskopodni autobus na komprimovani prirodni gas, kao i Sancity 12FL E, električni autobus sa poljskim litijum-jonskim baterijama kapaciteta 323 kWh koji prelazi do 350 km sa jednim punjenjem, sa nultom emisijom štetnih gasova, bez dimova i vibracija i takođe sa hibridnim sistemom grejanja grejanjem i sistemom za upozoravanje po principu "bele buke".

B. P.




Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.