NavMenu

Međunarodne obrazovne institucije na izložbi Expo 2020 Dubai traže partnere u Srbiji - Uskoro prvi ugovori i projekti

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.12.2021. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / jmexclusives)Ilustracija
Međunarodne kompanije i naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja, među kojima su i Indija, Malezija, Španija, na B2B sastancima na Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi u Dubaiju, izrazile su interes za partnerstva sa srpskim institucijama i kompanijama, koje svojim inovacijama doprinose unapređenju učenja i savremenih veština đaka i studenata.

Ilhami Šišneliolu, iz međunarodne kompanije K12net koja se bavi razvojem softvera za obrazovanje, kaže da u Srbiji traže partnere i žele saradnju sa školama i univerzitetima u našoj zemlji. Džezmond Fradžieri, osnivač i direktor MLI instituta na Malti pozvao je srpske fakultete da kontaktiraju njegov institut.

- Nameravamo da rastemo, a jedan od načina je saradnja u oblasti međunarodne razmene studenata kao i zajednički projekti i istraživanja - rekao je Fradžieri.

Predstavnici domaćih fakulteta i instituta kažu da su ostvarili odlične kontakte na Svetskoj izložbi i da uskoro očekuju prve ugovore i projekte sa međunarodnim partnerima.

- Očekujemo saradnju sa stranim partnerima koje smo pozvali da se uključe u naše projekte i međunarodnu saradnju na polju edukacije, doktorskim, master i osnovnim studijama - kaže Srđan Tomić, prodekan za nastavu Fakulteta za inženjerski menadžment iz Beograda. Dodaje da su predstavnici Fakulteta imali brojne sastanke prethodnih dana na Ekspo-u sa kolegama iz Kolumbije, Jamajke i Malezije.

Aleksandar Sedmak iz Inovacionog centra Mašinskog fakulteta iz Beograda, kaže da je Centar ostvario značajne kontakte sa predstavnicima naše dijaspore u UAE i međunarodnim institucijama i ocenjuje da je Ekspo odlična prilika za srpske firme da se predstave jer, kaže, "američki san sada živi u Dubaiju".

Ana Stojanović, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije ocenila je da je delegacija naše zemlje na 4. tematskoj nedelji "Znanje i učenje", koja traje do 18. decembra na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, veoma dobro predstavila savremene projekte, softverska rešenja, studijske programe, inovativne didaktičke materijale i mogućnosti koje Srbija nudi u sferi obrazovanja i nauke kompanijama i univerzitetima širom sveta.

- Predstavnici državnih i privatnih kompanija, univerziteta, instituta, kao i naučno-tehnoloških parkova i organizacija iz naše zemlje, koji učestvuju na 4. tematskoj nedelji Znanje i učenje u okviru Svetske izložbe u Dubaiju, imali su priliku da se predstave gostima Paviljona Srbije, naučno-privrednim delegacijama Indije, Malezije, Španije, Hrvatske, i drugih i da sa njima ostvare B2B sastanke i dogovore buduću saradnju - izjavila je Stojanovićeva.

U B2B razgovorima učestvovali su predstavnici 60 preduzeća, univerziteta, naučno-tehnoloških parkova i instituta iz Srbije i više od 40 predstavnika kompanija i univerziteta iz 11 zemalja učesnica Ekspo 2020 Dubai.

Delegacija iz Srbije posetiće najveći akademski centar u Dubaiju "Dubai Internatioinal Academic City", kuću ključnih globalnih obrazovnih institucija sa više od 500 različitih obrazovnih programa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.