NavMenu

Botanička bašta "Jevremovac" u Beogradu i stari staklenik koji čeka rekonstrukciju

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2005. 11:33
Komentari
Podeli

STAKLENIK U „ZIMSKOM KAPUTU“



Dugo traje borba da se staklenik Botaničke Bašte „Jevremovac“ održi i zaštiti od urušavanja.

Višegodišnji apeli da se ovo kulturno dobro sačuva u jednom momentu urodili su plodom i grad Beograd je preuzeo obavezu i rezervisao sredstva da se staklenik restaurira i rekonstruiše. Po rečima profesora dr Slobodana Jovanovića, upravnika Botaničke bašte, sama izrada projekta rekonstrukcije veoma je zahtevan posao i poveren je Arhitektonskom fakultetu koji će ga realizovati u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada. Po izradi projekta uslediće procedura raspisivanja tendera za izbor izvođača radova, pa bi radovi na rekonstrukciji mogli da počnu tek u drugoj polovini sledeće godine.

Pošto je zima na pragu, a oštećenja na stakleniku takva da su biljke ugrožene od hladnoće i otpadanja delova krovnog pokrivača, uprava Bašte se obratila Skupštini grada sa molbom da se za ovu zimu obezbedi neka fizička spoljna zaštita. Taj zahtev je prrihvaćen i već je rešeno kako će izgledati taj spoljni zaštitni „omotač“.



Staklenik je već duže dostupan samo onima koji se brinu da se biljke zalivaju, hrane i da imaju neophodnu vlagu i toplotu. Još jula 2003. godine Republički inspektorat zaštite na radu i Gradski građevinski inspektorat zabranili su rad i boravak u staklenom delu zgrade staklenika „usled znatnih oštećenja noseće i sekundarne konstrukcije, koja ozbiljno ugrožavaju bezbednost zaposlenih saradnika, studenata Biološkog fakulteta, kao i mnogobrojnih posetilaca koji svakodnevno obilaze ovaj jedinstveni prostor u našem gradu i Republici“.

Da podsetimo da je staklenik Botaničke bašte „Jevremovac“ podignut daleke 1892. godine i predstavljao je tada najveću i najlepšu staklenu baštu u ovom delu Evrope. U njemu se gaji i neguje više od hiljadu biljnih vrsta iz celog sveta. Još od osnivanja Bašta i njen staklenik su nastavno-naučna baza Biloškog fakulteta.


Spomenik Josifu Pančiću
Uskoro će u Botaničkoj bašti, blizu njene glavne kapije, biti otkrivena spomen bista osnivača Bašte, Josifa Pančića. Spomenik velikom botaničaru je donacija firme „Lukoil – Beopetrol“. Spomen bistom odužiće se današnje generacije još jednom čoveku koji je zaslužan za opstanak i razvoj Botaničke bašte. To je Nedeljko Košanin koji je, počev od 1904 godine, skoro tri decenije bio jedan od najuspešnijh njenih upravnika.



Planovi za novi staklenik
Osim što će se rekonstruisati i restaurirati stari, u planovima Botaničke bašte je i podizanje novog staklenika u kojem bi bile primenjene sve savremene tehničke i tehnološke mogućnosti negovanja biljaka. Naime, radi se regulacioni plan prostora koji najvećim delom zaprema upravo Botanička bašta i njime će jedna ovakva mogućnosti biti predviđena. To znači da će konačno moći da se završi i započeta zgrada Biološkog fakulteta. Plan detaljne regulacije radi firma CEP – Centar za planiranje urbanog razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.