NavMenu

Vlada Srbije usvojila strategiju za razvoj startap ekosistema

Izvor: eKapija Subota, 11.12.2021. 12:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srbije usvojila je na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Strategiju razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine.

Strategijom razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine utvrđuju se ciljevi i mere za razvoj startap ekosistema čija implementacija treba da rezultira ubrzanim razvojem startap ekosistema, podsticanjem inovacija u privredi Republike Srbije, kao i privrednim rastom zasnovanom na ekonomiji znanja, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Radnu grupu koju je osnovala Vlada Republike Srbije, činili su predstavnici Kabineta predsednika Vlade, relevantnih ministarstava, ključnih institucija, predstavnika organizacija podrške, privrede, finansijskih institucija, kao i drugi akteri važni za ekosistem kako bi se na najbolji način podržao sveobuhvatan razvoj startap zajednice.

- Donošenjem ovog strateškog dokumenta usklađuje se rad različitih pojedinačnih inicijativa u okviru ekosistema, i osigurava se strateški i sistemski pristup delovanju javnih institucija u cilju podrške kreiranju okruženja koje će startapima u različitim fazama razvoja (podelom rizika, deljenjem znanja, kao i pristupom informacijama i finansiranju) olakšati poslovanje i stvoriti nove prilike. Strategijom razvoja startap ekosistema, planirano je i uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu na svim nivoima obrazovanja, kao i unapređenje infrastrukturne i programske podrške startapima u ranoj fazi razvoja - istakli su iz Ministarstva.

Proširujući spektar proizvoda, usluga i poslovnih modela, startapi doprinose tehnološkom razvoju, utičući na kreiranje moderne ekonomije i inovativnih proizvoda dostupnih jednom društvu, otvarajući put za razvoj novih aktivnosti zasnovanih na modernim tehnologijama i inovativnim idejama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.