NavMenu

Brnabić: Uskoro novi sporazum o strateškoj saradnji sa Rusijom i paraf na preuzimanje Petrohemije

Izvor: eKapija Petak, 10.12.2021. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Do kraja godine biće potpisan sporazum o strateškoj saradnji Srbije i Rusije do 2026. godine, najavila je premijer Ana Brnabić.

On je to rekla u Moskvi, nakon sastanka sa premijerom Ruske Federacije Mihailom Mišustinom, na marginama Međunarodnog izvoznog foruma.

Predsednica Vlade je prenela da je sa ruskim kolegom razgovarala o projektima u energetici i gasnoj infrastrukturi, podsetivši na to da je od 1. januara ove godine Srbija postala tranzitna zemlja, što znači dodatnu stabilnost i bezbednost, ali i dodatne prihode u budžet naše zemlje.

Brnabić je naglasila da će biti nastavljena gasifikacija Srbije, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma sa kompanijom Gaspromnjeft o preuzimanju pančevačke Petrohemije, što je, kako je istakla, važno za dodatnu stabilnost i poslovanje te kompanije, preneo je sajt Vlade Srbije.

Ona je prenela da je tokom sastanka bilo reči i o infrastrukturnim projektima, pri čemu je izrazila zahvalnost na profesionalizmu ruske kompanije RŽD prilikom izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta.

Premijerka je ukazala na to da će u saradnji sa ruskim partnerima biti realizovan projekat "Beogradski dijametar", dodavši da je tokom razgovora skrenula pažnju na važnost toga da rusko tržište ostane otvoreno za naše poljoprivredne proizvode, voće, povrće, meso.


Predsednica Vlade je navela da je sa ruskim premijerom razgovarala i o budućoj saradnji u oblasti naprednih tehnologija, biomedicine, veštačke inteligencije, što je Srbiji strateški fokus razvoja do 2030. godine, a u čemu je Rusija izuzetno uspešna.

- Ako uspemo da uspostavimo saradnju u tom domenu, to će značiti da Srbija napreduje mnogo brže i bolje, a nama je svaki dan važan da nadoknadimo propušteno tokom devedesetih godina prošlog veka i u prvoj deceniji 21. veka - rekla je Brnabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.