NavMenu

Kako Vanarama vidi budući Apple Car - Zvanično lansiranje 2024. godine? (VIDEO)

Izvor: Muški magazin Četvrtak, 09.12.2021. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: CHUTTERSNAP/Unsplash)
Apple Car projekat je javna tajna, iako slavni tehnološki gigant ne želi da otkrije nijedan detalj o njemu, kao što je to slučaj sa svim drugim novitetima sa njihovim potpisom. Ipak, sa zahtevima za patentiranje koji se konstantno podnose, praktično možemo potvrditi postojanje tajne grupe inženjera koji rade na Apple automobilu za svoje klijente.

Interno poznat kao Project Titan, ovaj projekat autonomnog vozila započet je 2014. godine. Prošao je kroz brojne uspone i padove, koji su ga zamalo doveli do trajnog gašenja. Ipak, Reuters nam je u svom izveštaju otkrio da Apple planira zvanično lansiranje 2024. godine. Detalji o samom automobilu su prilično šturi, a britanska lizing kompanija, Vanarama, iskoristila je sve zvanične patente kako bi kreirala set digitalnih rendera ovog modela.

Ukoliko na prvi pogled pomislite da Apple Car koncept Vanarama kompanije deluje neverovatno slično Tesla Cybertruck modelu, niste usamljeni. Ipak, oba EV vozila imaju uglaste, oštre linije zajedno sa generalnim dizajnima koji su različiti u odnosu na tradicionalne automobile.

Eksterijer je oslobođen "gužve" dok njegov dizajn deluje kao da je delo trenutnih dizajnera Apple telefona. Apple logo se može videti napred i nazad, sa točkovima koji su dobili sjajni finiš. Farovi i poziciona svetla su tanki i pokrivaju čitavu širinu prednjeg i zadnjeg dela automobila. Ono što je posebno interesantno, Apple dizajn dobio je prominentnu prednju rešetku hladnjaka, što nije nešto što očekujete od EV automobila.

Jedan od glavnih akcenata koncepta Vanarama brenda jeste GlassHouse. Ovaj automobil nema tradicionalne stubove kao svoj ram, već umesto toga ima stakleni element u kom se prednje i zadnje staklo, panoramski krov i prozori neprimetno spajaju jedni sa drugima. Beneficije ovakvog dizajna nude nesmetani pogled na okruženje, bez mrtvih uglova, zbog čega kabina deluje prostrani i prozračno.

Dizajnerski koncept takođe predstavlja Apple automobil sa vratima koja se otvaraju suprotno od klasičnih vrata, što kabinu, zajedno sa izostankom B stubova, čini zaista pogodnom.

Čitava kontrolna table je jedan gigantski ekran, što je pravac u kom se automobilska industrija već kreće. Model ima volan i džojstik u centralnom delu konzole.

Prednja sedišta se mogu rotirati u potpunosti, što govori da će Apple automobil biti sasvim autonoman.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.