NavMenu

Hakeri inficirali više od milion uređaja - Google pokreće tužbu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.12.2021. 08:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photosani/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Google preduzela je akciju protiv hakerskih operacija za koje se veruje da su inficirale više od milion uređaja.

Tehnološki gigant će se obrušiti na takozvani Glupteba botnet i tužiti dvojicu Rusa koji navodno stoje iza napada, preneo je San.

U pitanju je ozloglašeni malver poznat po tome što preuzima kontrolu nad operativnim sistemima Windows na kompjuterima. Kada malver uđe, lopovi mogu da kradu podatke, detalje pojedinaca, ali i da koriste mašinu za "rudarenje" kriptovaluta.

Zloćudni napad se širio na dnevnom nivou na hiljade uređaja.

Google je saopštio da je zaustavio hakersku operaciju tako što je ukinuo oko 63 miliona Google dokumenata kod kojih je utvrđeno da šeruju Gluptebu, više od 1.100 Google naloga i 870 Google oglasa.

Ipak, iz Google-a upozoravaju da su sajberkriminalci koji stoje iza napada preduzeli korake da održe mrežu uključenom.

- Razumemo i prepoznajemo pretnje sa kojima se internet suočava i radimo sve što možemo da ih rešimo - naveo je američki tehnološki gigant.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.