NavMenu

Zvučnik kao rešenje za imitaciju reskog zvuka motora sportskih automobila

Izvor: Politika Utorak, 07.12.2021. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/MarleneBitzer)
Eri moćnih benzinskih motora nazire se kraj što ne mora u bitnom da pokvari uživanje ljubiteljima sportskih automobila. To što će oni biti električni u dizajnerskom smislu ne menja mnogo u praksi, baš kao i kod performansi jer je već dokazano da električni automobili postižu impresivnije obrtne momente i ubrzavaju poletnije od klasičnih. Ono što će nedostajati je miris benzina što je ipak manji problem i karakteristični zvuk koju svaku "marku" koja drži do sebe na neki način izdvaja kao unikat.

Sportski automobili nisu izmišljeni i konstruisani da bi bili ekonomični, da budu racionalno rešenje za ono što zovu prevoz od tačke A do tačke B. Kod sportskih automobila važne su uglavnom emocije i adrenalin, od dizajna, preko "muzike" koju postižu snažni motori do ljudskih slabosti kao što je želja za pokazivanjem statusnih simbola. Glasna "rika" iz auspuha nekome je samo nesnosna buka, ali za zaljubljenike u sportske automobile to su note za uši, milina zbog koje zaljubljeno gledaju svog lepotana na četiri točka.

Iako je tehnologija oponašanja zvukova na većini električnim automobila možda i suvišna, kod automobila kao što je Porsche ili Ferrari ona je nužna jer je specifičan zvuk smisao i simbol sportskih vozila.

Previše tiha električna vozila su bezbednosni problem, ne čuju ih pešaci koji zakorače na kolovoz, ne čuju ih drugi vozači, pa ispada kao da se prikradaju. Zato već postoje i zakonske odredbe na nivou EU da vozila moraju emitiovati određenu buku kako bi ih pešaci i ostali u saobraćaju mogli da čuju. Propisani decibeli su vrsta zaštite a papučica gasa je dirigentska palica.

Pitanje je kako nadoknaditi zvuk iz auspuha koji više ne postoji, a da to ne bude puštanje nasnimljenih zvukova kroz zvučnike na nekom skrivenom mestu na karoseriji. O tome intenzivno razmišljaju u gotovo svim kompanijama koje proizvode sportske automobile, čemu svedoči sve više prijavljenih patenata na tu "temu". Među njima je i Porše koji je ovih dana patentirao tehnologije generisanja zvuka za oponašanje "brundanja" motora i auspuha.

- Zvučnici koji se nalaze iza branika su ograničeni u svojoj glasnosti i kvalitetu zvuka. Emocije se tako ne stvaraju –
napisali su inženjeri Poršea u opisu patenta. Ako se motor s unutarnjim sagorevanjem više ne koristi kao "instrument", izduvni sistem treba alternativne "izvore". U slučaju patenta Poršea, to su fino podesivi zvučnici. Barem jedan, po mogućnosti nekoliko, ali to nije toliko važno. Mnogo je važniji izbor rezonantnih materijala i kućišta oko njega.

Prema Poršeu, ovaj sistem mogao bi da izgleda kao izduvni prigušivač, idealno bi trebalo da bude izrađen od titana i da bude postavljen tačno tamo gde je oduvek i pripadao, na zadnjem delu automobila. A kako zvuk ne bi dopirao samo do unutrašnjosti, već dao do znanja okolini da putem jezdi "porše", dva izlazna otvora usmeravaju zvuk ka napolju, nešto baš kao klasični auspuh, imitirajući ga.

Iako je ovakva stvar na većini električnim automobila možda i suvišna, kako primećuje nemački časopis Auto Motor Sport, kod automobila kao što je "porše" ona je nužna jer je specifičan zvuk utkan u DNK sportskih vozila. Ideja visokokvalitetnog stvaranja zvuka motora zapravo je vrlo logična, tvrde, kod budućih električnih sportskih automobila koji će zameniti svoje benzinske pretke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.