NavMenu

Novi Sad uzima kredit radi izgradnje sportskog kompleksa u Futogu

Izvor: Novosti Utorak, 07.12.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: l i g h t p o e t/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja sportskog kompleksa u Futogu, koji će uz ranije izgrađenu sportsku halu imati zatvoreni olimpijski i još jedan manji bazen, kao i niz terena na otvorenom za nekoliko sportova, biće finansirana iz dugoročnog kredita koji će Grad Novi Sad uzeti kod poslovnih banaka u iznosu od oko 1,6 milijardi dinara.

Prema proceni gradske vlasti, takav zajam je povoljniji nego kad bi projekat bio realizovan direktnim finansiranjem iz budžeta ili putem kapitalnih transfera, subvencija ili dotacija.

- Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost procenjena na 1,8 milijardi dinara, najvećim delom biće realizovan bankarskim kreditom uz kamatnu stopu do 1% - istakla je Adrijana Mesarović, član Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Ona je objasnila da će kreditna sredstva, u ukupnom iznosu od 1,65 milijardi dinara, biti povlačena sukcesivno, kako se koji deo posla bude odvijao, tokom dvogodišnje izgradnje. Dodala je da će grejs-period biti na dve godine, kao i da će kamata na to kreditno zaduženje takođe biti plaćana sukcesivno.

Odgovarajući na tvrdnju šefa odborničke grupe radikala Đurađa Jakšića, koji smatra da je neopravdano uzimati tako visok iznos kredita u situaciji kada Grad konstantno ima budžetski suficit, rekordan iznos u svojoj kasi od čak 33,5 milijardi dinara i "prekonoćno" oročava u banci više od sedam milijardi dinara, Mesarovićeva je objasnila da kretanja na tržištu novca ipak daju prednost izabranoj soluciji.

- Povoljnost je pre svega u tome što Grad na svoja oročena sredstva, po stopi od 1,6%, ostvari prihod od oko 68 miliona dinara, odnosno oko 500.000 EUR, a procena je da nas ovaj kredit neće koštati više od 300.000 EUR. Tu je ta pozitivna razlika u kamatama - precizirala je ona i dodala da će Grad zahtevati da kredit bude čisto dinarski.

Pre usvajanja odluke o zaduživanju Grad je prethodno, u skladu sa zakonskim propisima, za taj postupak dobio saglasnost od Ministarstva finansija Republike Srbije 26. novembra ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.