Izvor: Beta | Utorak, 28.09.2010.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela promocija opština sa dobrim poslovnim okruženjem – Reklamni panoi osam lokalnih samouprava na Aerodromu "Nikola Tesla"

Suzan Fric, Vladimi Čupić, Dragijana Radonjić Petrović, Violeta Jovanović

Nacionalna alijansa za lokalni ekomomski razvoj (NALED) počela je danas na beograskom aerodromu "Nikola Tesla" promotivnu kampanju investiranja u opštine i gradove Srbije koji su dobili sertifikat o dobrom poslovnom okruženju za ulaganje.

Na velikim reklamnim panoima na srpskom i engleskom jeziku promoviše se osam lokalnih samouprava koje su u prethodne tri godine dobile NALED-ov sertifikat - Subotica, Inđija, Kragujevac, Loznica, Pirot, Leskovac, Vranje i Bujanovac, rečeno je na konferenciji za novinare.

Svaka opština je predstavljena u onome u čemu je najbolja i prepoznatljiva pa tako Subotica reklamira obnovljive izvovre renergije uz slogan "Snaga inovacije", Inđija se reklamira sloganom "Gradi se" uz sliku građevinskog šlema napunjenog alatom, Kragujevac promoviše automobilsku insustriju sloganom "U petoj brzini", a Loznica voćarstvo sloganom "Plodno ulaganje".

Suzan Fric, Vladimi Čupić, Dragijana Radonjić Petrović, Violeta Jovanović

Pirot i dominantna industrija auto guma predstavljen je slikom automobilskog točka uz slogan "Na pravom putu", Leskovac kao grad farmaceutske industrije ima slogan "Zdravo poslovanje", dok je Vranje kao središte indutrije nameštaja predstavljeno stilizovanim panjem i sloganom "Inspirisani prirodom", a Bujanovac se reklamira kroz industriju vode sloganom "Sveža poslovna prilika".

Kako su rekli predstavnici NALED-a, plan je da se panoi, koji nose osnovne podatke o opštinama, postave i na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, jer su aerodromi, kao mesta velikog protoka ljudi sa raznih strana sveta, idealni za promociju privrednih potencijala.

Razmatra se mogućnost i da se reklame postave na železničke i autobuske stanice.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić kazao je da je trenutno još 24 opštine i grada Srbije počelo proces dobijanja sertifikata tog udruženja o povoljnom poslovnom okruženju.

Istakao je da Srbija danas ima povoljno poslovno okruženje i da sve više lokalnih samouprava shvata da u uslovima pojačane konkurencije ne mogu da čekaju samo pomoć centrale vlasti već i same moraju da se pobrinu za privlačenje investicija.

Čupić je kazao da će promocija opština pomoći da svi koji dolaze u Srbiju vide uslovi investiranja i koje prednosti pružaju sertifikovane opštine.

Državna sekretarka za regionalni razvoj Ministarstva ekomonije Dragijana Radonjić-Petrović rekla je da rad NALEDA predstavlja pravi partnerski odnos lokalnih samouprava i centralnog nivoa vlasti koji podstiče nova ulaganja.

Direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Suzan Fric je kazala da će ta organizacija nastaviti da pomaže NALED u projektu sertifikacije opština, radi omogućavanja otvaranja što više novih radnih mesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.