NavMenu

Javni dug Srbije na kraju oktobra 56,6% BDP-a - Deficit budžeta Srbije za devet meseci ove godine bio 97,8 milijardi dinara

Izvor: Beta Ponedeljak, 06.12.2021. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Javni dug Srbije je na kraju oktobra ove godine iznosio je 29,61 mlrd EUR, što je 56,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. Na kraju septembra javni dug je bio 29,60 mlrd EUR ili 56,3% BDP-a.

Javni dug Srbije na kraju 2020. godine iznosio je 26,67 mlrd EUR i imao je udeo u BDP-u od 57%.

Deficit budžeta Srbije za devet meseci ove godine iznosio je 97,8 milijardi dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 1.191,3 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.289,1 milijardu dinara, precizirano je u saopštenju.

Kako je istaknuto, ovaj rezultat bolji je od plana predviđenog aprilskim rebalansom budžeta za 198,7 milijardi dinara, s obzirom da je u ovom periodu predvidjen deficit u iznosu od 296,5 milijardi dinara.

Samo u oktobru je ostvaren deficit u iznosu od 4,9 milijarde dinara. U oktobru su naplaćeni prihodi u iznosu od 122,1 milijardu dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 108,7 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 61,1 milijardu dinara i akciza u iznosu od 26,1 milijardu dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 11,3 milijarde dinara, a priliv donacija u oktobru iznosio je dve milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 126,9 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene su iznosili 27,2 milijarde dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 25,1 milijardu dinara, kapitalni izdaci 23,4, a subvencije su izvršene u iznosu od 12,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - oktobar je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 67 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 38,7 milijardi dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.