NavMenu

APR: Novi rokovi za statistički i finansijski izveštaj

Izvor: Tanjug Nedelja, 05.12.2021. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Svi obveznici podnošenja finansijskih izveštaja sledeće godine moraju da podnesu izveštaje u izmenjenoj formi i u promenjenim rokovima, a finansijski i statistički izveštaj se sada predaju u istom roku, do 30. marta, izjavio je direktor Agencije za privredne reistre (APR) Milan Lučić.

Lučić je za TV Tanjug rekao da je izmenama Zakona o privrednim društvima i forma samih izveštaja značajno promenjena i da je potrebno je da se svi što pre upute u tu problematiku i ne čekaju trenutak pred poslednje rokove.

Direktor APR-a je govoreći o fantomskih firmama, pojasnio da se u suštini radi o registrovanju lažne, odnosno fiktivne adrese tog privrednog subjekta, što dovodi do raznih problema u praksi.

Izmenom zakona uvedena je i hitna sudska zaštita oštećene strane, naveo je Lučić i objasnio da u praksi to znači da svako ko je oštećen može kroz tužbu koju podnosi sudu da traži brisanje fiktivne adrese.

- Sud po hitnom postupku mora da donese presudu i tu presudu po službenoj dužnosti dostavlja Agenciji za privredne registre, koja tu adresu briše i nalaže tom privrednom subjektu da u roku od 30 dana otkloni nedostatak i registruje novu adresu, Ukoliko to ne uradi u roku od 30 dana, mi taj privredni subjekt stavljamo u proces likvidacije - naglasio je direktor APR-a.

On je rekao da, iako je percepcija u javnosti da postoji veliki broj fantomskih firmi, u suštini taj broj nije toliki u odnosu na ukupan broj privrednih subjekata, i naveo da je procenat fantomskih firmi manji od jedan odsto, ali da su problemi koje prave značajni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.