NavMenu

Carinske uprave Srbije i Severne Makedonije potpisale Protokol o AEOS

Izvor: Beta Subota, 04.12.2021. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Carinske administracije Srbije i Severne Makedonije su danas na prelazu Preševo potpisale Protokol o međusobnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS).

Protokol, čije je potpisivanje "još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative 'Otvoreni Balkan' su potpisali direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i direktorka carinske administracije Severne Makedonije Slavica Kutirov, saopštila je Uprava carina Srbije.

U saopštenju je navedeno da su protokolom uređena "sva tehnička pitanja i stvoreni uslovi za konačnu primenu ranije potpisanog Sporazuma dve vlade od 1. janura sledeće godine".

Realizacijom Sporazuma kompanije koje su stekle status AEOS u svojoj zemlji, uživaće iste prednosti "pojednostavljenog i brzog carinskog postupka i u drugoj zemlji"

- Ovim dodatno skraćujemo vreme za carinske procedure, značajno ubrzavamo protok roba, privrednim subjektima smanjujemo troškove poslovanja i omogućavamo im da svoje robe pod istim uslovima plasiraju na značajno većem tržištu - rekao je Radujko.

Dodao da su Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Sporazuma.

- Istovremeno, podstiče jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja istakao je Radujko.


Status Ovlašćenog privrednog subjekta može da stekne kompanija koja je prošla veoma strogu proveru carinske administracije svoje zemlje i da ispunjava niz domaćih i međunarodnih standarda, kao i da ulaže velika sredstva u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Zahvaljujući tome, reč je o kompanijama koje raspolažu kapacitetom da preuzmu na sebe deo carinskih kontrola i time postanu partner carinskim administracijama i državi.

Saopšteno da je potpisivanje Protokola još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative 'Otvoreni Balkan' a u cilju obezbeđivanja slobodnog kretanje roba i usluga i radne snage unutar tržišta Srbije, Severne Makedonije i Albanije.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.