Izvor: eKapija | Utorak, 28.09.2010.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Razmena robe između Srbije i Rumunije višestruko veća - Održan Dan "Luke Konstanca" u Beogradu

Vladan Mišić

Tradicionalno okupljanje povodom Dana "Luke Konstanca" održano je 23. septembra u beogradskom hotelu "Holiday Inn". Vladan Mišić, predstavnik te luke u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što su osim srpskih i rumunskih, na ovogodišnjem skupu bile prisutne i firme iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Austrije.

Razmena robe sa Srbijom u odnosu na prethodne godine višestruko se povećala. Ukupan promet srpskih luka i "Konstance" u prvih sedam meseci 2010. godine iznosio je 1.050.675 tona, dok je u istom periodu 2009. iznosio 864.877 tona. U rumunskoj luci očekuju povećanje prometa sa Srbijom u drugoj polovini godine zbog intenzivnijeg izvoza žitarica.

Osim privrednika, skupu je prisustvovalo i najviše rukovodstvo "Luke Konstanca", predstavnici Ministarstva transporta Rumunije, kao i rumunski ambasador u Beogradu.

Ion Macovei, ambasador Rumunije u Beogradu, pozvao je firme iz Srbije da ulažu u "Luku Konstanca" i podsetio na Strategiju Evropske unije za Dunav, koju su predložile Rumunija i Austrija.

Eugen Bogatu i Sonja Đurišić iz Luke Pančevo
(Ion Macovei)

Kako je naveo u taj projekat su uključene Srbija i Hrvatska, iako nisu članice EU.

- Ja imam utisak da ćemo dobro sarađivati na ovom projektu i da ćemo putem strategije Dunava povećati srpske investicije u Rumuniji i rumunske u Srbiji - izjavio je Macovei.

Sa godišnjim kapacitetom većim od 120 miliona tona, "Konstanca" je veoma važna tranzitna tačka za različite vrste tereta.

- U poslednjih osam meseci, "Luka Konstanca" je registrovala porast ukupnog prometa od 10,31%, dostigavši 30.680.118 tona u poređenju sa 27.813.627 tona u istom periodu 2009. godine - izjavio je Eugen Bogatu, direktor lučke infrastrukture u Konstanci.

On je podsetio da je "Luka Konstanca" promovisala nekoliko razvojnih projekata i dodao da je obezbeđen novac za tri projekta, dok su ostali u potrazi za finansijama.

- Novac je obezbeđen za izgradnju mosta preko kanala Dunav – Crno more, radovi na ovom projektu su već počeli, a vrednost ugovora je 19.444.472 EUR. Drugi projekat je završetak severnog lukobrana od "Luke Konstanca" u dužini 1.050 metara, a u toku je potpisivanje ugovora za nadzor radova. Treći projekat je u vezi sa razvojem železničkih kapaciteta u rečno-morskoj zoni, kako bi se osigurao optimalni i objedinjeni servis sadašnjim i budućim lučkim operaterima - naveo je Bogatu.

Eugen Bogatu i Sonja Đurišić iz Luke Pančevo

Bogatu je naglasio da "Konstanca" posebnu pažnju posvećuje jačanju promocije luke kao turističke destinacije za krstarenje brodovima koji dolaze do Crnog mora.

O korišćenju turističkih potencijala Dunava govorio je Milan Jazić, iz gradske uprave Novog Sada. On je objasnio da Novi Sad nije koristio reku na adekvatan način. Kako bi što bolje iskoristili potencijale Dunava u tom gradu, kako je naveo, primenili su iskustva iz Rumunije.

- Napravili smo neke konkretne korake. Imali smo jedan pristan za brodove sada ih imamo tri, što je veliki napredak. Ove godine zabeležili smo 270 pristajanje turističkih brodova, sa tendencijom porasta pristajanja novih. Primenićemo i iskustvo Rumunije u izgradnji marina, što je u narednom periodu naš prioritet.

Najveći srpski investitor u "Luci Konstanca" je firma "Silotrans", koju su osnovali "East point" i "Schenker".

- Terminal "Silotransa" nalazi se na južnoj strani "Luke Konstanca" i koristi dva veza. Veoma je blizu kanalu koji povezuje Dunav i Crno more, posedujemo skladište kapaciteta 108.000 tona i kapacitet pretovara od 800 tona na sat. "Silotrans" može da obezbedi četiri simultane operacije: istovar barži ili brodova, istovar železničkih vagona, istovar kamiona, utovar brodova. Naš prioritet je sigursnost zaposlenih, objekata i robe, koja je uskladištena u našim objektima – izjavio je Đorđe Krkljuš, generalni direktor "Silotransa".

Ta kompanija uskoro kreće u proširenje kapaciteta. Izgradiće novi objekat udaljen 1 kilometar od postojećeg koji će imati dodatni skladišni kapacitet od 70.000 tona za sojinu sačmu i silos kapaciteta 82.000 tona.

- Na taj način zemljište na kome će se izgraditi ovaj silos povećaće vrednost. Kada se objekti izgrade, "Silotrans" će imati godišnji kapacitet veći od 3 miliona tona. Hteo bih da naglasim da radimo zajedno sa kompanijom "Schenker" na molovima koji su idealni za pretovar roba koje dolaze iz Srbije i odlaze u Srbiju.

"Agent plus" je već tradicionalno partner Dana "Luke Konstanca", a Zoran Netković, direktor, osvrnuo se na rezultate te kompanije u prethodnom periodu.

Zoran Netković

- Ove godine otvorili smo predstavništvo u Konstanci, a zatim i u Hamburgu, Rijeci, Baru, Skoplju. Osim toga osnovali smo i firmu "Ancora plus", koja se bavi bukiranjem brodskog prostora na Dunavu, odnosno rečno-morskim servisom. U protekloj godini pokrenuli smo specijalizovani servis za prevoz zbirnih kontejnera sa Dalekog istoka do Srbije. Direktni zbirni transport omogućen je iz luka Šenžen, Šangaj, Hong Kong. Otvorili smo i novo skladište u Beogradu – naveo je Netković i najavio nove projekte u saradnji sa "Maersk Line", jednom od najvećih svetskih brodarskih kompanija.

"Agent plus" ima redovnu liniju ka Luci Konstanca, a osim njih nedavno je pokrenuta i nova na relaciji Budimpešta-Beograd-Konstanca. Ovaj servis, u saradnji sa austrijskim brodarem "Helogistics Holding", pokrenula je pomorsko rečna agencija "Jugoagent".

Na ovom događaju govorili su i predstavnici kompanija "Saybolt Pan Adriatika", Luka Pančevo, "MK Commerce", "Umex", "Helogistics" i "Jugoagent".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.