NavMenu

Vesić: Gradimo simultano dve linije metroa, suštinski ćemo ih dobiti odjednom

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.12.2021. 11:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: buddhasmilesagain from Pixabay)Ilustracija
Gradimo simultano dve linije metroa i, suštinski, dobićemo ih odjednom, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na TV Pink.

On je podsetio da će prva linija metroa biti izgrađena 2028, a druga 2030. godine.

– Gradimo simultano dve linije metroa i, suštinski, dobićemo ih odjednom. Reč je o 40 kilometara sa 43 stanice, a istovremeno počinjemo da proširujemo Bg voz, za šta će biti potpisan sporazum do kraja godine sa Ruskom Federacijom u Moskvi. To je nova investicija koja podrazumeva proširenje kapaciteta koloseka prema Pančevu, Lazarevcu i Mladenovcu, novu liniju Karaburma–Makiš, novu liniju koja počinje od stanice Zemun i obuhvata Surčin, Aerodrom "Nikola Tesla", novi nacionalni stadion i Obrenovac, što znači da će sve naše prigradske opštine, izuzev Grocke, imati u špicu Bg voz na 10, 12 do 15 minuta, a van špica na 45 minuta. To takođe znači da će svako u Beogradu biti saobraćajno povezan i da će svi delovi grada biti izjednačeni – rekao je Vesić.

Govoreći o povezivanju metroa sa Kliničkim centrom, Vesić je istakao da će se to ostvariti preko metro stanice "Sajam".

– Ona je udaljena oko 400 metara, a u samom dvorištu KBC-a biće podzemni ulaz sa pokretnim stepenicama do stanice. Izgradnjom treće linije postojaće još jedna stanica u Resavskoj ulici i na taj način će Klinički centar biti povezan sa metroom. Takođe, na prvoj liniji postojaće četiri stanice za presedanje, gde će sa Bg voza moći da se pređe na metro, a to su "Makiš", "Sajam", "Pančevački most" i "Karaburma". Na drugoj liniji postojaće dve takve stanice, u Makenzijevoj i na Železničkoj stanici Zemun. Kada završimo Bg voz, neko iz Novog Sada moći će bez automobila da dođe do Aerodroma "Nikola Tesla" tako što će brzim vozom iz Novog Sada doći do Zemuna, preći na Bg voz i za pola sata stići na aerodrom. Daljim razvojem šinskog sistema, sutra će to moći i putnici iz Valjeva, Užica, Niša. To nam zaista omogućuje da u Beogradu pređemo na šinski sistem koji je ekološki prihvatljiv, koji ne zavisi od drugog saobraćaja i ima mnogo veći kapacitet – istakao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.