NavMenu

Litijum iz geotermalnih voda može da zadovolji rastuće potrebe? - Tehnologija eksploatacije ekološki čistija od rudnika

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 02.12.2021. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PavelSvoboda/shutterstock)Ilustracija
Geotermalne vode slanog jezera Salton, na jugu Kalifornije, imaju potencijal za godišnju proizvodnju 600.000 tona litijuma godišnje, što je više nego dovoljno da Sjedinjenje Američke Države obezbede svoje potrebe. Metoda ekstrakcije litijuma iz geotermalnih voda ekološki je prihvatljivija od danas najzastupljenijih – ekstrakcije iz slanih pustinja ili rudnika – kod kojih postoji velika opasnost od zagađivanja vazduha, vode i zemljišta, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Kako bi iskoristile potencijal slanog jezera Stanton, SAD nameravaju da, poput Nemačke i Velike Britanije, koje, takođe, imaju geotermalne vode bogate litijumom, podstakne razvoj tehnologija koje će biti isplative.

Naravno, SAD, Nemačka i Velika Britanija nameravaju da razviju nove tehnologije kako bi obezbedile domaću proizvodnju, jer se litijum najviše proizvodi u Južnoj Americi, Australiji i Kini, gde se dobija iz slanih pustinja ili iz rudnika.

U Srbiji kompanija Rio Tinto planira otvaranje rudnika, ali se tome protivi veliki broj građana i stručna javnost. U zemlji raste tenzija u vezi najavljenog projekta ove, ali i drugih kompanija koje istražuju veliki broj lokacija po Srbiju u potrazi za litijumom, a zbog donošenja takozvanih "litijumskih zakona"koje je usvojila Skupština Srbije, a koji bi trebalo da olakšaju sprovođenje projekata, građani su prošlog vikenda blokirali puteve širom Srbije, dok su nove blokade zakazane za narednu subotu.


Potražnja za litijumom će se povećati pet puta do 2050.

Rast potražnje za litijumom posledica je dekarbonizacije transportnog i energetskog sektora zbog klimatskih promena. Baterije proizvedene od ovog metala koriste se za električna vozila i skladištenje energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su solarne elektrane i vetroparkovi.

Postojeće i buduće tehnologije: slane pustinje, rudnici i geotermalne vode
Dve danas najzastupljenije tehnologije za dobijanje litijuma mogu se videti u Južnoj Americi i Australiji. U Južnoj Americi se ovaj metal dobija u slanim pustinjama tako što se podzemne vode ispumpavaju na površinu i skladište u velikim bazenima u kojima posle posle isparavanja tečnosti ostaje so, koja sadrži litijum.

Ali, problem je što se u ovom procesu troši velika količina vode, koja je veoma dragocena u ovom delu sveta, a postoji i mogućnost da toksične hemikalije iz prerade zagade vodu za piće.

U Australiji litijum se kopa na površinskim kopovima gde postoji opasnost od zagađenja vazduha, vode i zemlje usled velikih količina jalovine, ali i korišćenja hemikalija u preradi rude. Litijum se i u Kini najčešće dobija na ovaj način.


Tehnologije koje se sada koriste mogu da zagade vazduh, vodu i zemljište

Geotermalna energija, međutim, nudi potpuno drugačije rešenje. Naime, iz geotermalne vode koja se koristi za proizvodnju električne energije može se, posle završene proizvodnje energije, vaditi litijum. Postojeće geotermalne elektrane u tom slučaju mogu da budu deo infrastrukture za dobijanje litijuma.

Inače, geotermalna energija predstavlja vrstu obnovljive energije, a geotermalne elektrane imaju veoma malo uticaj na životnu sredinu.


Pored slanog jezera Stanton postoji desetak geotermalnih elektrana

Geotermalna energija je prisutna u slanom jezeru Salton jer se ono nalazi iznad seizmički aktivnog raseda San Andreas. Magma u ovom rasedu zagreva podzemnu vodu ispod dna jezera i pravi od nje geotermalnu vodu pod pritiskom koja dostiže temperaturu i do 260 stepeni Celzijusa, navodi se na sajtu američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (eng. National Renewable Energy Laboratory – NREL).

Trenutno u okolini jezera postoji desetak geotermalnih elektrana za proizvodnju električne energije.

Istraživači Pat Dobson i Vil Stringfelov iz nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley, kažu da je sada izazov razviti tehnologiju za ekstrakciju litijuma iz geotermalnih voda na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.


Nagrada od četiri miliona dolara

Kako bi ubrzala razvoj ove tehnologije, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nedavno je obezbedila 30 mil USD.

Oko 4 mil USD biće iskorišćeno za nagradu na konkursu za američke tehnologije izdvajanja geotermalnog litijuma (eng. American-Made Geothermal Lithium Extraction Prize), koji je pokrenula Kancelarija za geotermalne tehnologije Ministarstva energetike.

Pobednički timovi biće objavljeni početkom 2023.

Učesnici na konkursu moraju da osmisle ideju, da je sprovedu u delo i da je testiraju. Ministarstvo je saopštilo da je cilj da se ubrza dobijanje tehnologije koja će povećati profitabilnost dobijanja litijuma iz geotermlanih voda, i dodalo da će imena nagrađenih timova biti objavljena početkom 2023.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.