NavMenu

Faktoring i transakciono bankarstvo - Sve više preduzeća koristi ove metode za povećanje likvidnosti

Izvor: Promo Sreda, 01.12.2021. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: OTP Banka)
Transakciono bankarstvo, faktoring i e-commerce samo su neke od novijih usluga banaka koje teže unapređenju svog poslovanja. Za većinu ljudi ovi termini zvuče veoma komplikovano i kao nešto čime se bave samo finansijski stručnjaci. Međutim, to ne treba da bude tako jer ove usluge mogu da olakšaju funkcionisanje mnogih klijenata, naročito onih koji su vlasnici malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i da značajno doprinesu likvidnosti.

Faktoring – Prodaja potraživanja trećoj strani

Faktoring predstavlja kupoprodajni ugovor između klijenta i banke prilikom koga banka otkupljuje kratkoročna, nedospela potraživanja od svog klijenta, isplaćuje mu novac odmah po otkupu potraživanja (fakture) i naplaćuje se od kupca iz komercijalne transakcije u roku dospeća fakture. Usluga je mnogo povoljnija u odnosu na kreditne proizvode jer omogućuje klijentima iz domena malih i srednjih preduzeća da na jednostavan način dođu do likvidnih sredstava.
Kada je reč o klijentima koji posluju u velikim preduzećima, oni se najčešće odlučuju za uslugu obrnutog faktoringa, gde banka isplaćuje obaveze klijenta prema njegovim dobavljačima odmah po fakturisanju, a naplaćuje se od klijenta (kupca) u dogovorenim rokovima plaćanja koji su navedeni na fakturi.

E-commerce – Unapređuje online prodaju

Onima koji već imaju svoj webshop, ali žele bolju uslugu; onima koji imaju svoju online prodavnicu, ali ne znaju odakle da krenu sa poslovanjem ili možda onima koji žele da naplaćuju kupcima online, a nemaju sajt, potreban je e-commerce. Bilo da je reč o klijentu banke koji ima veliki, mali ili sasvim mikro biznis, on korišćenjem ove usluge može omogućiti svojim kupcima da porudžbine plate online platnim karticama. Korišćenje ove usluge omogućuje brzu uplatu novca.

Interesantno je da je protekle tri godine e-trgovina zabeležila značajan porast od čak 80% svake godine, a broj transakcija na internetu dostigao je rast od 103% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

Upravljanje tokovima novca ključni je izazov savremenog poslovanja. Zato se uslovi i pogodnosti faktoringa, kao i e-trgovine, razlikuju od banke do banke. Kada je reč o Srbiji, tržišni lider je OTP banka koja pre svega u ovoj oblasti poseduje visok nivo ekspertize i iskustva, ali i zbog toga što transakciono bankarstvo stavlja u prioritet svog delovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.