NavMenu

Oblikovanje budućnosti eTrgovine - Na delu revolucija u maloprodaji

Izvor: eKapija Utorak, 30.11.2021. 17:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vasabii/shutterstock.com)Ilustracija
Trenutno se odigrava revolucija u maloprodaji, koja donosi korist svima, zaključak je nedavno održane konferencije "Oblikovanje budućnosti eTrgovine, faktori rasta" koja okupila je najrelevantnije govornike na temu koja uveliko prevazilazi online prodavnice, a obuhvata online poslovanje, e-upravu, kao i digitalno bankarstvo i plaćanja.

Ideja je bila da se eTrgovina smesti u širi koncept digitalizacije i okruženja koje je neopshodno da bi rasla. Jedan od faktora rasta je unapređivanje plaćanja, pa je zato prvi panel bio posvećen bankarima.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a ministarka Tatjana Matić je prilokom otvaranja konferencije istakla da je ova konferencija u fokus diskusije stavila izuzetno važnu i aktuelnu temu, kao što je elektronska trgovina, čijem naglom rastu svedočimo, posebno u ovom trenutku globalne krize.

- E-trgovina globalno ostvaruje visoke i relativno stabilne stope rasta koje su daleko nadmašile rast klasične trgovine, a posebno treba istaći da je očekivani rast eKomerca doživeo revoluciju u pandemiji, sa udvostručenim skokom online prodaje i prodajnih mesta - kazala je Matić.

Veliki skok od 91% u broju transakcija prema podacima NBS, ministarka vidi kao pokazatelj da je "upravo činjenica da je kriza Kovid 19 dodatno ubrzala rast elektronske trgovine, pokazuje da je u pitanju izuzetno stabilan i tržišno afirmisan poslovni model koji je zaslužan za generisanje više od trećine ukupnog globalnog društvenog proizvoda", i dodaje da, kada je reč o tržištu Srbije, postoji još mnogo prostora za razvoj, koji treba iskoristiti.

Matić je navela kapitalne projekte, širokopojasnog interneta za ruralna područja, Ministarstva trgovine,turizmai telekomunikacija, u okviru posvećenosti Vlade Srbije što boljoj povezanosti i bežičnom pristupu internetu, kao i projekte digitalne pismenosti i legslative. Upravo, u ovom poslednjem , u zakonskim okvirima, koje je obezbedilo usvajanje adekvatnih zakona – omogućena je bezbednost za sve učesnike eKomerca.

Matič je navela da novi zakon o elektronskoj trgovini, kojim su regulisani pojmovi poput elektronske platforme, omogućava bezbednost za sve učesnike eKomerca, kao i da se novim zakonom o zaštiti potrošača u internet trgovini propisuje jedno od najznačajnijih pava, a to je pravo potrošača da se predomisli i od zaključenog ugvora, u roku od 14 dana odustane, bez posledica.

- U narednom periodu jačaćemo, dodatno, poverenje građana u eTrgovinu - rekla je ministarka.

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić istakla je blagovremeno sagledavanje potreba za instant plaćanjima i set mera i projekata koje je Narodna Banka Srbije preduzela kako bismo danas imali mnogobrojne mogućnosti modernih platnih sistema.

- Elektronska trgovina već godinama beleži rast u našoj zemlji. Pandemija je podstakla veliki broj trgovaca koji do sada nisu imali internet prodajna mesta da ubrzano omoguće i tu opciju svojim kupcima. U trećem tromesečju 2021. izvršeno je 5.008.540 transakcija kupovine putem interneta (karticama i e-novcem) u dinarima, što je 32.61% više nego u trećem tromesečju 2020. Transakcije kupovine putem interneta u dinarima u trećem kvartalu ove godine bile su ukupne vrednosti preko 13 milijardi dinara, pa je procentualno povećanje vrednosti još i značajnije (u odnosu na isti period prethodne godine) i iznosi 58.42% - navela je Stanićeva.


Ona je dodala da su veliki doprinos rastu e-trgovine dale i regulatorne izmene i istakla Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica kojim su u značajnoj meri snižene trgovačke naknade za prihvatanje platnih kartica, što se odrazilo i na internet prodajna mesta i doprinelo rastu internet prihvatne mreže.

Prema njenim podacima, broj virtuelnih prodajnih mesta je porastao sa 1.644 u trećem kvartalu 2020. godine na 2.867 u trećem kvartalu 2021. godine Srbiji (porast od 74,39%).

Ona je ocenila da će trend rasta kupovine na Internetu biti nastavljen, čemu će doprineti i to da kupci sada imaju na raspolaganju veći spektar platnih instrumenata za plaćanje na internetu, što im dodatno olakšava e-trgovinu, kao i da je sve veći broj internet prodavnica (virtuelnih prodajnih mesta).

U drugoj fazi revolucije pomenute na početku, očekuje se podsticaj za mala preduzeća i proizvođače, koji će moći da koriste online prodajna mesta za lakši dolazak do kupaca.

Rast E-Commerce-a je neupitan, ne samo zbog razvoja ICT sektora, te ogromnih ušteda koje retail ima poslujući na ovaj način, već i zbog uticaja pandemije COVID19, koja je primorala korisnike, potrošače, na ovaj vid kupovine. I posle svega, teško je da će se odreći komfora i izuzetnog iskustva koje podrazumeva E-trgovina, ali i sve ostale usluge kao što je plaćanje na klik, e uprava i slično. Istraživanja prezentovana u Forbs-u, a urađena od strane Finaria (IT), pokazuju da će do 2025. godine obim e-trgovine dostići 3,4 triliona dolara globalno, a da će do kraja ove godine dostići 2.7 triliona dolara – zaključak je konferencije "Oblikovanje budućnosti eTrgovine, faktori rasta."

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.