NavMenu

Poziv lokalnim samoupravama da konkurišu za sredstva za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta

Izvor: Beta Utorak, 30.11.2021. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović pozvala je danas gradove i opštine da konkurišu za sredstva za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta u 2022, ističući da će im na raspolaganju biti dostupno dva i po puta više sredstava nego u ovoj godini, odnosno 100 miliona dinara.

- Za sada u Srbiji ima 25 gradova i opština koje imaju jedinstveno upravno mesto. Ovim pozivom u januaru pridružiće im se još 15-ak gradova i opština. Pozivam gradske i opštinske uprave da se prijave već u januaru, odmah posle novogodišnjih praznika, što znači da je vreme da sada pripremaju dokumentaciju i da apliciraju za sredstva za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta - rekla je Obradović agenciji Beta.

Istakla je da je prioritet ministarstva da građani u svojim lokalnim samoupravama dobiju profesionalnu i ljubaznu uslugu preko jedinstvenog upravnog mesta.

- Kada na jednom mestu, u jednoj šalter sali možete da završite sve svoje poslove i da dođete po neku potvrdu ili uverenje koje vam je bilo do sada neophodno da nađete u gradskoj ili opštinskoj upravi, to značajno vama štedi i vreme i novac - kazala je Obradović.

Podsetila je i da su u prethodnoj godini državni organi i institucije u Srbiji međusobno elektronski razmenili 10 miliona dokumenata, "što znači da su deset miliona puta građani Srbije manje išli na šaltere i manje trošili vreme i novac da bi završili neki svoj posao".

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić naveo je da je taj grad, uz finansijsku podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opštinski uslužni centar transformisao u moderno Jedinstveno upravno mesto.

- Mi smo krenuli u reformu javne uprave i naše uprave poodavno. Želimo da što je moguće više usluga pružimo građanima na jednom mestu, da imamo objedinjene usluge i republičkih organa i lokalne samouprave i da čovek kada dođe u jedinstveno upravno mesto može da što je moguće više poslova završi - kazao je Vasić.


Prema njegovim rečima, za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta u Pirotu bilo je potrebno nekoliko meseci, jer je bilo nužno da se reformišu i objedine mnoge procedure, da se zaposleni obuče da koriste šaltere, komunikacije, informacione sisteme.

- Mislim da je to vrlo dobro i za nas kao lokalnu samoupravu i organ uprave, i za ljude koji dolaze ovde po bilo koju uslugu. Želimo da se osavremenimo, da ljudi imaju pristup našim uslugama iz bilo kog dela sveta, da možete sada vi i iz Beograda i iz Australije da tražite neka dokumenta preko e-Šaltera . rekao je Vasić.

Istakao je da su građani Pirota već upoznati šta sve mogu da dobiju u jedinstvenom upravnom mestu, navodeći da, na primer, mogu da završe svoje poslove u rasponu od dečije zaštite do poslova u vezi sa odeljenjem za urbanizam.

Jedinstveno upravno mesto samo je jedan od rezultata reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije, a glavni koorodinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.