NavMenu

Šta stvaraju srpski naučnici u evropskoj prestonici inovacija

Izvor: RTS Utorak, 30.11.2021. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Belgijski grad Luven namereva da u naredne tri decenije postane klimatski neutralan, odnosno da svede na minimum emisiju ugljen-dioksida. Uz to što je grad koji je školovao više od pola belgijskih lekara, njihova prestonica piva, od prošle godine Luven je i evropska prestonica inovacija. Mesto za sebe u njemu su pronašli i neki naši inovatori.

Titula evropske prestonice inovacija pripala je gradu u kome polovinu stanovništva čine studenti. Osim što su oblikovali izgled i duh Luvena, zaslužni su za brojna rešenja savremenih problema.

Univerzitet u Luvenu jedan je od najstarijih univerziteta na svetu. Šest vekova kasnije ponosni su na svoju tradiciju, ali i standarde koje postavljaju u oblasti inovacija. Centar za istraživanje i razvoj KU u Luvenu spada u sam vrh svetske nauke, a godišnji budžet centra premašuje pola milijarde evra.

Doktorske studije na tom univerzitetu posle beogradskog ETF-a završio je Marko Topalović. Decenija u Belgiji, uz akademsku titulu, donela mu je i priliku za revolucionarno otkriće u medicini. Program koji pomaže da se lakše i brže dijagnostikuju plućne bolesti sa preciznošću od 82%. Ista studija pokazuje da lekari pogode dijagnozu u 45% slučajeva.

- Naš softver se bazira na veštačkoj inteligenciji. Nju smo naučili da oponaša znanje i iskustvo iskusnih lekara. To smo pretvorili u softver koji onda uzima podatke koji su izmereni na pacijentima, obrađuje u brzom periodu i pravimo izveštaj koji dajemo doktorima koji sadrži interpretaciju rezultata i sugestiju koju bolest verovatno pacijent ima - navodi Marko Topalović iz kompanije Artik.

A sugestije građana su ono čime se vode čelnici tog belgijskog grada. Tako su na listu prioriteta pre nekoliko godina stavili saobraćaj. Iako bicikl nije inovativan, prilagođavanje pešacima i biciklistima deo je rešenja ekoloških problema.

- Izmestili smo saobraćaj iz centra grada, vazduh učinili čistijim i bezbednijim i zelenijim. Broj biciklista se povećao za 40%. U svim projektima koji se tiču inovacija grad obezbeđuje polovinu novca za finansiranje, druga polovina se finansira iz drugih izvora - ističe Muhamed Riduani, gradonačelnik Luvena.

Katrin Riken iz organizacije "Luven 2030" ukazuje da je saradnja vlade, naučnih institucija, kompanija i građana jedan od razloga što su dobili nagradu u oblasti inovacija.

- Fokusirani smo na klimu. Do 2050. hoćemo da budemo klimatski neutralni kada je reč o emisiji ugljen - dioksida - dodaje Katrin Riken.

Ambiociozni cilj bi Luven godišnje koštao 300 mil EUR. U međuvremenu, 1 mil EUR koje je Luvenu kao prestonici inovacija dodelila Evropska komisija biće uloženo u nove ideje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.